2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

 Hatalmas kihalások elé nézünk

A dinoszauruszok kihalása óta nem volt olyan nagy a fajok eltünésének veszélye, mint napjainkban. A Living Planet friss tanulmánya szerint 1970-es évektől kezdve 58 százalékkal esett a vadon élő állatok populációja.
2016. október 27. csütörtök 15:33 - HírExtra

A Londoni Zoológiai Társaság (Zoological Society of London) és a WWF által kétévente kiadott értékelés szerint 2020-ra ez a csökkenés a gerinces fajok között elérheti a kétharmados arányt. A kutatás szerint a legnagyobb veszteségek a tavakban, folyókban és vizes területeken élő fajokat érik. Itt az csökkenés 81 százalékos.

A csökkenés fő okai közt leginkább az emberi tevékenységek szerepelnek: a fajok életterének csökkenése, vadkereskedelem, környezetszennyezés és a klímaváltozás; a vizes élőhelyeken az ivóvízfelhasználás, illetve a gátépítés.




Dr. Mike Barrett, a WWF tudományos vezetője kijelentette: „Az teljesen világos, hogy ha minden úgy folytatódik ahogy eddig, az további jelentős fajkihaláshoz vezet. Elértünk arra a pontra, mikor már nem lehet semmiféle kifogásunk arra nézve, hogy ugyanígy folytassuk az emberi tevékenységet.”

Egyes fajok különösen veszélyeztetettek, így például az afrikai elefánt, akiket az orvvadászat illetve a cápák, akiket a túlhalászat tizedel.

A kutatás szerint gerinces fajok évente 2 százaléka tűnik el, ami az évtized végére összesen 67 százalékos csökkenést jelentene a ’70-es szinthez képest – amennyiben nem teszünk semmit ellene.
Forrás: hirextra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását