2024. április 24. - György
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Törvénytelen gyermek elszakítás?

Törvénytelen és embertelen gyermekkiemelés ellen tiltakozott A Város Mindenkié.
2017. január 24. kedd 07:16 - HírExtra
Pénteken írásos bizonyítékot kapott a Város Mindenkié, hogy Bosch Erzsébet kislányát törvénysértő módon vették ideiglenes hatályú nevelésbe. Erzsébet pénteken reggel az Utcajogász Egyesület jogászával elolvasta azt a határozatot, amelyet a XVIII. kerületi gyámhivatal hozott és amely alapján kedden, minden előzetes értesítés nélkül, távollétében a bölcsődéből vitték el nevelőszülőkhöz másfél éves kislányát.

A korábbiakhoz hasonlóan ebben az okiratban is elsősorban a család lakhatási problémáival indokolják Gabriella ideiglenes hatályú nevelésbe vételét, miközben a Gyermekvédelmi törvény egyértelműen kimondja, hogy “a gyermeket kizárólag anyagi okból fennálló veszélyeztetettség miatt nem szabad a családjától elválasztani.”

Tiltakoztak


A Város Mindenkié csoport aktivistái a határozat tartalmának megismerését követően bevonultak a hivatal előterébe és ott tiltakoztak a jogsértő eljárás ellen. Elmondták, hogy Erzsébettel a terhessége óta kapcsolatban állnak, mert azóta fenyegetik őt folyamatosan a különböző hatóságok Gabriella kiemelésével, az indokok változatosak, de végső soron mindig a lakhatásuk szerénységére, illetve bizonytalanságára hivatkoztak.

Ez a gyakorlat nemcsak embertelen, hanem törvénytelen is. És messze nem csak Erzsébetet és Gabriellát érinti, hanem sok ezer családot, főként anyákat, akik lába alól a kormány kihúzza a talajt szegényellenes intézkedéseivel, és aztán őket hibáztatja és bünteti azért, hogy nehéz anyagi helyzetbe kerültek. Ezeknek a szülőknek és a gyerekeiknek nem fenyegetésre, ellenőrzésre és kioktatásra van szüksége, hanem esélyteremtő politikára, jóléti intézményekre és társadalmi szolidaritásra.

Nem indokolta semmi

Számos hatósági vélemény és a családdal kapcsolatban álló magánszemély tanúsítja, hogy semmilyen körülmény nem indokolta a kislány kiemelését. A XIII. kerületi gyámhivatal egy hónappal ezelőtt alkalmasnak találta a gyermek nevelésére a munkásszállót, ahol élnek. A hatóságok többször megállapították, hogy Erzsébet érzelmileg és mentálisan alkalmas Gabriella nevelésére, lelkiismeretesen gondoskodik róla. Több orvosi szakvélemény szerint – amelyeket a gyámhatósági eljárások miatt kellett kérnie – nincs pszichés problémája.

A kormányhivatal reagált

Budapest Főváros Kormányhivatala 2017. január 20-án közleményt tett közzé honlapján Bosch Erzsébet és gyermeke, Gabriella ügyében. A kormányhivatal közleménye szerint a XVIII. Kerületi Hivatalának gyámhatósága a törvényi kötelezettségeknek eleget téve, jogszerűen hozta meg határozatát. A közlemény mind a sajtó, mind a civil szervezetek képviselőit valótlanságok terjesztésével vádolja, valamint önmérsékletre kéri őket.

A Város Mindenkiért erre kifejtette, aggályosnak tartják, hogy a közleményt kiadó szerv, Budapest Főváros Kormányhivatala úgy nyilatkozott az első fokú hatósági eljárásról, valamint az első fokon született, nem jogerős határozatról, hogy fellebbezés esetén másodfokú fórumként jár majd el az ügyben.

Több gond is van

Szerintük a közlemény több pontja is aggályos. Többek között a következőképpen utal Bosch Erzsébet két idősebb gyermekének, a Gabriellát érintő első fokú hatósági eljárásban tényként nem értékelt, az ideiglenes hatályú elhelyezésről szóló határozat meghozatalában semmilyen szerepet nem játszó kiemelésére: „Ezek a bírósági és hatósági intézkedések sem történtek véletlenül.” A közigazgatási hatósági eljárásról szóló törvény szerint a közigazgatási szervek a szakszerűség, az egyszerűség és az ügyféllel való együttműködés követelményeinek megfelelően kötelesek eljárni, jóhiszeműen, továbbá a jogszabály keretei között az ügyfél jogát és jogos érdekét szem előtt tartva. A civilek szerint az ilyen rosszhiszemű, sejtető megnyilvánulások mind tartamában, mind megfogalmazásában méltatlanok egy magyar államigazgatási szervhez.

Egy hatósági határozat jogszerűségének, valamint az indokolásában bizonyítékként értékelt tények valóságtartamának vitatása olyan jog, amelyet nem csak a közigazgatási hatósági eljárási törvény, de Magyarország Alaptörvénye is garantál. A közhatalomgyakorlók, így a gyámhatóságok is tűrni kötelesek, hogy tevékenységükkel a nyilvánosság foglalkozik, eljárásaikat az ügyfelek a jogorvoslati lehetőségek kimerítésén túl nyilvános kritikával is illetik. Az Utcajogász fellebbezéssel fog élni a gyámhatósági határozat ellen.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását