2024. április 24. - György
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Hasít az ingatlanbiznisz

Több mint duplájára nőtt tavaly a kereskedelmi ingatlanbefektetések értéke Magyarországon; a Colliers International ingatlan tanácsadó cég hasonlóan aktív évre, további hozamcsökkenésre és bérletidíj-emelkedésre számít 2017-ben.
2017. január 30. hétfő 11:51 - HírExtra
 

A cég hétfői közleményében ismertette, tavaly 133 százalékkal nőtt a magyarországi kereskedelmi ingatlanbefektetések volumene, így a kereskedelmi ingatlanok tranzakciós értéke elérte az eddigi második legmagasabb, 1,7 milliárd eurós értéket.

A legkeresettebb ingatlantípus tavaly is az iroda maradt 56 százalékos részesedéssel, ezt követték a kiskereskedelmi ingatlanok 25, majd az ipari, logisztikai projektek 11 százalékos részesedéssel.

A közlemény szerint annak is köszönhetően jelent meg tavaly sok új nemzetközi befektető a hazai piacon, hogy 2016-ban a főbb nemzetközi hitelminősítők az ország adósbesorolását befektetésre ajánlott kategóriába emelték. A magyar befektetők részesedése a piacon 37 százalékos.

A tavalyi növekedés egyik mozgatórugója a befektetések mérete, 2016-ban átlagosan 25 millió euró volt az ügyletenkénti méret, míg 2015-ben 15 millió euró.

Csökkenő hozamok

A hozamok 0,5-1,0 százalékkal csökkentek az előző évhez képest, a jellemző irodahozam 2016 végén 6,5 százalékra csökkent, a kiskereskedelmi ingatlanok (bevásárló központok) esetében a mutató 6,25 százalékon állt, míg az ipari, logisztikai ingatlanok 8,25 százalékos hozamon cseréltek gazdát.

A Colliers International várakozása szerint az idei hasonlóan aktív év lesz, mint a tavalyi, több hozzáadott értékkel rendelkező befektetéssel és nagyobb méretű portfolió ügylettel, mint a korábbi években, további hozamcsökkenéssel és bérletidíj-emelkedéssel.

Az új belépők főként brit és észak-amerikai magántőke-kezelők, illetve dél-afrikai, tőzsdén jegyzett cégek és magánvállalatok, valamint a német és osztrák intézményi befektetők is egyre inkább visszatérnek a magyar piacra - derül ki a közleményből.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását