2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):
A molekuláris gyógyászat lehetőségeit az alapkutatásoktól a betegágyig vizsgáló kiválósági központot hoznak létre uniós támogatással Szegeden, az intézmény székhelye a lézerközpont melletti tudományos és innovációs parkban lesz - tájékoztatta a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kedden az MTI-t.
2017. február 14. kedd 11:35 - HírExtra
 

A közlemény szerint a Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ (MMMKK) egyike annak tíz nyertes projektnek, amelyet az Európai Bizottság Teaming-programjában 27 ország 169 pályázata közül választottak ki. Az új kiválósági központ öt éven keresztül uniós és hazai forrásokból mintegy 15,6 milliárd forintos támogatáshoz jut. Az összeg jelentős beruházásokat tesz lehetővé, emellett nemzetközileg is vonzó fizetéseket biztosít a kutatóknak.

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE), a Debreceni Egyetem, a Semmelweis Egyetem (SE), illetve az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont (MTA SZBK) konzorciuma által létrehozott intézmény tevékenysége az alapkutatástól a betegágyig, tehát a klinikai alkalmazásig, a konkrét beteggyógyításig terjed. Az SZTE a fertőző és a gyulladásos kórképekkel foglalkozik, az SE a szív- és érrendszeri betegségeket, a debreceniek pedig az anyagcsere-elváltozásokat vizsgálják majd. Az MTA SZBK-ban folyó alapkutatások célja pedig az egyes betegségek genetikai hátterének vizsgálata, illetve olyan megoldások kidolgozása, melyek lehetővé teszik a kórképek gyors diagnózisát.

A kiválósági központ irányításában fontos szerepe van a Heidelbergben működő Európai Molekuláris Biológiai Laboratóriumnak, amely részt vesz a döntéshozatalban, a szakemberek kiválasztásában, a programok minősítésében, az elért eredménye értékelésében, ami egyben minőségi garanciát is jelent az MTA szerint.

Az összességében hétéves projekt célja egy hosszútávon működőképes intézet létrehozása, amely fontos kutatási és innovációs eredményeket - új eljárásokat és gyógyszereket - produkál - áll a közleményben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását