2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Jujuj... emelkedő amerikai árak

A vártnál erősebben emelkedtek a termelői árak az Egyesült Államokban az energia és bizonyos szolgáltatások drágulásának eredményeként, de az erős dollár továbbra is féken tartotta a maginflációt.
2017. február 14. kedd 17:16 - HírExtra
  

Az amerikai munkaügyi minisztérium kedden közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint januárban az előző hónaphoz képest 0,6 százalékkal nőttek a termelői árak, 2014 áprilisa óta a legerősebb ütemben. Elemzők a decemberivel azonos ütemre, 0,3 százalékos növekedésre számítottak.

Éves összevetésben a decemberivel azonos mértékben, 1,6 százalékkal - 2014 novembere óta a legnagyobb mértékben - ugrottak meg a termelői árak. Elemzők 1,5 százalékos emelkedést vártak.

A gyakran változékony élelmiszer- és energiaárakat nem tartalmazó termelői maginfláció havi szinten 0,4 százalékkal, az egy évvel korábbihoz képest pedig 1,2 százalékkal emelkedett januárban az előző havi 0,2 százalékos, illetve 1,6 százalékos növekedés után.

A közelmúltban a növekvő energiaárak váltak az infláció elsőszámú forrásává, azaz megfordult az utóbbi évek trendje, miszerint az olajárak zuhanása lefelé nyomta az árakat. Januárban a benzin nagykereskedelmi ára 12,9 százalékkal emelkedett egy hónap alatt, tavaly januárhoz képest pedig 32,3 százalékot.

A FED figyel

Az amerikai jegybankrendszer szerepét betöltő Federal Reserve figyeli, hogy a jelek az infláció erősödésére utalnak-e. A Federal Reserve inflációs célszáma 2 százalék, de a pénzromlás üteme már négy éve nem éri el ezt a szintet.

Decemberben az előző hónaphoz képest 0,3 százalékkal, éves összevetésben pedig 2,1 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak. A januári adatot szerdán közli a munkaügyi minisztérium. Elemzők arra számítanak, hogy a 12 hónapra visszatekintő infláció 2,4 százalékra emelkedik.

Ha az árak túl gyorsan emelkednek, az azt jelzi, hogy a pénz túl könnyen áramlik be a gazdaságba, ez esetben a Fed valószínűleg emeli a kamatokat, hogy fékezze a hitelezést. 2015 decembere óta a Fed kétszer emelt kamatot, mindkétszer 0,25 bázisponttal emelte az irányadó sáv széleit.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását