2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Sziklay Jenő emléktábla Lengyelországban

Áder János magyar és Andrzej Duda lengyel államfő felavatta Sziklay Jenőnek, az ejtőernyőzés magyar úttörőjének emléktábláját Piotrków Trybunalskiban szombaton, a lengyel-magyar barátságnapi ünnepségek második napján.
2017. március 25. szombat 16:03 - HírExtra
  
A megemlékezésen részt vett Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke és Antoni Macierewicz lengyel nemzetvédelmi miniszter.

A piotrkówi repülőklub repülőterén felállított tábla arra emlékeztet, hogy Sziklay 1925. szeptember 25-én ezen a helyen vesztette életét 33 évesen, egy nemzetközi légi bemutatón. A hadnagyot Piotrkówban helyezték örök nyugalomra, utolsó útjára a városiak tömegei kísérték. Sírját a városi temetőben a helybeliek máig ápolják.

Az ünnepségen mondott beszédében Andrzej Duda leszögezte: Sziklay "azok panteonjába tartozik, akik előrevitték a 20. század fejlődését". Rámutatott: az osztrák-magyar hadsereg hadnagyaként, az első világháború légicsatáinak résztvevőjeként Sziklay az elhunyt bajtársai tapasztalatából okult. Mások életének megmentéséért vállalt kockázatot, amikor ő maga próbálta ki a gyakorlatban az ejtőernyő általa kifejlesztett új, sűrített levegős palackot felhasználó, Prometónak elnevezett típusát.

"Azért, hogy mások életét mentse, a legmagasabb árat fizette meg" - szögezte le Duda, úgy jellemezve Sziklayt, mint aki magyarként "lengyel földön a műveltség és a fejlődés fényét vitte maga előtt, és életét áldozta fel". A hadnagy a lengyel-magyar barátság jelképe marad, "s annak, ami mindkét nemzetben a legértékesebb: a bátorságé, a céltudatos törekvésé, az önfeláldozásra való készségé" - fogalmazott a lengyel államfő.

Az emléktábla-avatást követően a két államfő a magyarországi Szent László-év részét képező Szent László-vándorkiállítást tekintette meg Piotrków Trybunalski óvárosában, majd a helyi jezsuita kolostorban szentmisén vettek részt. Áder János szombat délután Lengyelország legismertebb Mária-kegyhelyére, Czestochowába is ellátogat.

Áder János és Andrzej Duda találkozásuk első napján, pénteken kétoldalú megbeszélést tartottak, az ezt követő sajtóértekezleten a két ország sorsközösségen alapuló barátságát, ma is érvényes érdekközösségét emelték ki. Hangsúlyozták: Lengyelország és Magyarország, valamint az egész visegrádi csoport (V4) álláspontja az Európai Unió (EU) jövőjét illetően egységes, és kifejezi az európai egység megőrzésének szükségességét.

Áder János leszögezte: Budapest és Varsó azon az állásponton van, hogy az EU-nak a nemzetállamok közösségének kell maradnia. Mint közölte, Andrzej Dudával egyetértettek abban is, hogy "nem az Egyesült Államok mintájára átalakuló Európában gondolkodunk".

Az államfői találkozóval tetőző idei programsorozat Piotrków Trybunalskiban március 18-án kezdődött meg, és vasárnapig tart. Ennek keretében szombat este az Omega együttes is fellép egy szabadtéri koncerten.

A magyar-lengyel ünnep előzményei 2006. március 24-re nyúlnak vissza, amikor Lech Kaczynski lengyel és Sólyom László magyar államfő Győrben felavatta a magyar-lengyel barátság első köztéri emlékművét, amely két, gyökereivel egymásba kapaszkodó tölgyfát ábrázol. 2007-ben a két ország parlamentje kölcsönösen március 23-át nyilvánította a lengyel-magyar barátság napjává, amelyet felváltva ünnepelnek minden évben a két országban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását