2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Izrael Aszadra mutogat

Izraeli biztonsági tisztviselők szerint nagyon valószínű, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszerének legmagasabb szintjén határozták el a vegyi fegyver keddi bevetését Szíriában - értesült a Háárec című újság szerdán.
2017. április 5. szerda 13:22 - HírExtra
Izraelben úgy vélik, hogy a támadás célja a fegyveres ellenzéki csoportok elleni fenyegető üzenet volt, és a döntés az Aszad-rezsim növekvő önbizalmán alapult. Jeruzsálem szerint egyelőre nem világos, hogy mindez Aszad pártfogóinak, Iránnak és Oroszországnak a jóváhagyásával történt-e.

Noha a szíriai hadsereg kiadott egy nyilatkozatot, amelyben tagadta a vegyi fegyverek alkalmazását, Izraelben nem tekintik hitelesnek Damaszkusz hivatalos változatát, miszerint csak hagyományos fegyvereket vetettek be, ám az egyik támadásban megsérült egy, a lázadók birtokában lévő, vegyi fegyvert tartalmazó tartály.

A tűzszünet miatt

Meg nem nevezett izraeli biztonsági források a Háárecben úgy vélik, hogy azért hajtottak végre csapást a lázadók kezén lévő Ildíb tartomány ellen, mert ott az utóbbi két hétben megsértették a tűzszüneti megállapodást.

Izraelben úgy tartják, hogy maga Aszad vagy rendszerének valamely vezető tisztségviselője hagyta jóvá a különösen halálos szarin bevetését, miután - az észak-szíriai Aleppó decemberi elfoglalását követően - a katonai sikerek megnövelték a rendszer önbizalmát.

Izrael szerint a rezsim birtokában a vegyi- és biológiai fegyverek tilalmáról született 2003-as egyezmény után is maradtak titokban vegyifegyverkészletek, köztük szarin ideggáz.

Újjáépítenek?


2013-ban a megállapodás keretében felszámolták a vegyifegyver-arzenált előállító infrastruktúra döntő többségét, de Szíria az utóbbi hónapokban az izraeli szakértők szerint megpróbálja újjáépíteni a vegyi fegyverek fejlesztéséért felelős tudományos szervezetét, és igyekszik újraindítani ezen fegyverek gyártását.

Izraelben aggodalommal figyelik a vegyi fegyverek szíriai bevetését. A katonai rádióban szerdán elmondták, hogy a polgárháború esetleges áthúzódásának esetén a Szíriához legközelebbi Golán-fennsíkon az izraeli hadsereg polgári védelmi alakulatai felkészültek a lakosság biztonságának biztosítására.

Külföldi források szerint Izrael jelentős erőfeszítéseket tesz a szomszédságában található fegyverarzenál feltérképezésére, és több alkalommal légicsapást hajtott végre, amikor Szíria területéről Libanonba, a Hezbollah radikális síita szervezethez próbáltak fegyverszállítmányokat eljuttatni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását