2024. április 19. - Emma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Népszavazást Paksról!

Az LMP szükségesnek tartja az emberek megkérdezését a paksi bővítésről, ezért az alaptörvény módosítását kezdeményezi annak érdekében, hogy kötelező legyen referendumot tartani minden kimagaslóan nagy értékű beruházásról.
2017. április 7. péntek 10:36 - HírExtra
 
Szél Bernadett és Hadházy Ákos, az ellenzéki párt társelnökei pénteki, budapesti sajtótájékoztatójukon elmondták: az LMP az alaptörvény erről szóló hetedik módosítását még pénteken a parlament elé terjesztik.

Szél Bernadett ismertetése szerint ez új jogintézményt vezetne be: a kötelező népszavazásét, amely a mostani tíz kizáró tétel mellett kapna helyet. Ezt olyan, részben vagy egészben hazai adóforintokból megvalósuló beruházásokról írnák elő, amelyek értéke meghaladja a GDP 5 százalékát.

Ezt azzal indokolta: a Nemzeti Választási Bizottságban a fideszes túlsúly jelenleg minden értelmes kezdeményezést megakadályoz.

Arra a kérdésre, hogy ez nem ellentétes-e az alaptörvény azon tiltó kitételével, miszerint költségvetést érintő kérdésben nem lehet népszavazást kiírni, Szél Bernadett azt felelte: a kettő nem zárja ki egymást, erősebb felhatalmazást jelentene az alaptörvényben az, hogy bizonyos költséghatár felett a népszavazás kiírása legyen kötelező.

Hadházy Ákos hozzátette: sejtették, hogy adminisztratív módon próbálják majd a hivatalok megakadályozni a népszavazás kiírását, holott annak szerinte minél hamarabb meg kellene történnie, hogy így legyen megakadályozható az egyre nagyobb összegű pénzek "kilopása".

Arra a kérdésre, támogatják-e a Momentum kezdeményezését, hogy egy ember legfeljebb két cikluson át lehessen miniszterelnök, Hadházy Ákos azt felelte: a javaslat csak első látásra tűnik attraktívnak, de külföldi példák is mutatják, miért nem az, és "Lázár János sem sokkal jobb, mint Orbán Viktor".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását