2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Méltányos ápolási díjat!

A Párbeszéd Magyarországért szerint meg kell szüntetni azt az embertelen és kegyetlen helyzetet, hogy a szülőknek anyagi okokból kell feladniuk súlyosan fogyatékos, állandó felügyeletet igénylő gyermekük otthoni ápolását. Mindezt azért, mert ellehetetlenül az életük az ápolási díj alacsony összege miatt.
2017. április 16. vasárnap 12:08 - HírExtra
 
Az idén az ápolási díj havi bruttó 31 ezer forintos összege nettó 27900 forint. A súlyos fogyatékosságon belül is a nagyon súlyos állapotú, önkiszolgálásra szinte teljesen képtelen gyermekeknél külön kérésre 47 250 forint (nettó összeg: 42525), emelt vagy kivételesen súlyos esetben 55 800 forint (nettó összeg: 50220) kiemelt ápolási díj jár.

Akinek nincs segítsége és tényleg ennyiből, illetve a súlyosan fogyatékos gyermek után járó magasabb családi pótlékból kénytelen eltartani a gyermekét és magát, annak végül be kell adnia a gyermekét egy bentlakásos intézménybe, hogy munkát tudjon vállalni - írja a Párbeszéd közleményében.

A Párbeszéd szerint felháborító, hogy a szülők nem maguk dönthetnek ápolásra szoruló gyermekük sorsáról, hanem a kormány belekényszeríti őket, hogy állami intézménybe adják őket, ahol már jóval több pénzt fordítanak a gyermek gondozására, mint amennyit ápolási díjként hajlandóak voltak előtte a szülőnek adni. Ez a gyakorlat ellentétben áll minden civilizált ország gyakorlatával, beleértve például a Magyarországnál alacsonyabb gazdasági fejlettségű Romániát is.

A Párbeszéd Magyarországért követeli a kormánytól , hogy ismerje el munkának a súlyosan fogyatékos, ápolásra szoruló gyermekek otthoni ápolását munkaként, az ápolási díj pedig érje el legalább a minimálbért!
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását