2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Erősödhet a font - a brit elemzők szerint

Londoni pénzügyi elemzők szerint a brit politikai színtér átrendeződésébe vetett piaci bizalom adhatott jelentős felhajtóerőt a fontnak azután, hogy Theresa May miniszterelnök kedden váratlanul előrehozott parlamenti választást jelentett be június 8-ára.
2017. április 19. szerda 09:20 - HírExtra
Kedd este a font meredek, 1,6 százalékos erősödéssel 1,2770 dolláron járt a londoni piacon, az euróhoz képest pedig 1 százalékkal, 1,20 euró/font közelébe erősödött.

Jonathan Loynes, az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics európai főközgazdásza a piaci mozgást kommentálva hangsúlyozta: ez a jelentős fonterősödés első pillantásra meglepőnek tűnhet, hiszen a választásokon a kormányzó brit Konzervatív Párt parlamenti többsége vélhetőleg nagymértékben kibővül, és ez még könnyebbé teheti a brit kormány számára a kemény Brexit programjának keresztülvitelét. Loynes kiemelte, hogy a kemény Brexit felé tett korábbi kormányzati lépések rendszerint gyengítették a fontot.

A brit politikai szótárban meghonosodott kemény Brexit kifejezés azt a forgatókönyv-változatot jelenti, amelynek alapján az Egyesült Királyság az EU-tagság megszűnésével együtt kivonul az Európai Unió egységes belső piacáról is.



Theresa May ezt a célt tűzte ki a Brexit-tárgyalások stratégiáját felvázoló kormányzati Fehér könyvben. A brit miniszterelnök szerint az Egyesült Királyság azért nem maradhat az EU egységes belső piacának tagja uniós tagságának megszűnése után, mivel ha fenntartaná teljes jogú tagságát e piacon, ahhoz olyan feltételeket kellene teljesítenie, mintha nem is lépett volna ki az EU-ból.

Corbyn távozása is döntő lehetett 


A Capital Economics vezető elemzője szerint azonban a keddi fonterősödés egyik lehetséges magyarázata az a piaci várakozás, hogy a júniusi választásokon várható munkáspárti vereség után távozhat tisztségéből Jeremy Corbyn, a Labour vezetője - akinek gazdaságpolitikai elképzeléseit a piacok nemigen kedvelték -, ugyanakkor megerősödhetnek a Liberális Demokraták, és mindez a jelenleginél hatékonyabb ellenzék létrejöttét jelentheti a kormány Brexit-politikájával szemben.

A Capital Economics főközgazdásza szerint a font reakcióját magyarázhatja pusztán az is, hogy az előrehozott választások meghirdetése megszünteti a Brexittel kapcsolatos bizonytalanságok egyikét, a következő választások ugyanis ennek alapján nem 2020-ban, hanem 2022-ben lesznek. Ez azt jelenti, hogy ha a brit EU-tagság megszűnéséről folyatandó tárgyalásokon a 2019-ben megszabott határidőig nem születik megállapodás, a következő brit választások akkor is jóval a reálisan elképzelhető hosszabbítások után lennének



Se ide, se oda?.


Loynes szerint mindemellett a piac abban is bízhat, hogy Theresa May számára a várhatóan jelentősen kibővülő parlamenti hátország pragmatikusabb, középutas Brexit-politikára nyújthat lehetőséget, anélkül, hogy bármelyik ellenzéki párt vagy saját pártjának keményvonalasai részéről szabotázstól kellene tartania.

A Capital Economics vezető londoni elemzője szerint azonban mindez együtt sem jelenti azt, hogy a font tartósan felfelé ívelő pályára állt. A Brexitből eredő sok más bizonytalanság mellett a ház szerint a font ellen fog hatni a brit és az amerikai monetáris politika széttartó pályája, tekintettel az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve már elkezdődött szigorítási ciklusára.



A Capital Economics várakozása szerint ráadásul a Fed a piac által vártnál gyorsabban emeli majd irányadó kamatát.

Pozitívan látják a jövőt


A ház mindazonáltal továbbra is azzal számol, hogy a font jövőre erősödni fog, és 2018 végére 1,30 dollár körüli szintekre juthat, mivel a brit gazdaság várhatóan jól viseli majd a Brexit-folyamatot, és ebben a környezetben akkor már a brit monetáris politika szigorítása is napirendre kerülhet.

A Bank of England - a brit jegybank - tavaly augusztusi kamatdöntő ülésen a jelenleg is érvényes 0,25 százalékos történelmi mélypontra csökkentette alapkamatát a több mint hét évig érvényben tartott 0,50 százalékról, amely szintén mélységi rekord volt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását