2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Erdogan és Trump, vagy Trump és Erdogan a szimpibb?

Recep Tayyip Erdogan török elnök május közepén találkozik Donald Trump amerikai elnökkel az Egyesült Államokban - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség a török államfő televíziós nyilatkozatára hivatkozva.
2017. április 21. péntek 08:53 - HírExtra
A beszámoló szerint Erdogan közvetlenül Kínába tervezett hivatalos útja után, május 16-án utazik tovább az Egyesült Államokba, ahol két napos látogatást tesz. A török elnök úgy fogalmazott: "gyümölcsöző és célirányos" lesz a találkozó. A forrás alapján Erdogan ugyanakkor nem fejtette ki, hogy ez mit jelent pontosan.

A két vezető először találkozik személyesen azóta, hogy Trumpot január 20-án beiktatták hivatalába.
Az NTV török hírtelevízió úgy értesült: a török államfő a végrehajtó elnöki rendszerről szóló vasárnapi népszavazás érvénytelenítési kérelmeinek visszautasítására vonatkozóan azt is mondta, hogy a Legfőbb Választási Tanács (YSK) biztos döntést hozott, ezzel az ügy le van zárva.



A kemalista Köztársasági Néppárt (CHP), a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP), valamint a parlamenten kívüli, nemzeti radikális Haza Párt (VP) is a referendum érvénytelenítését kérvényezte annak törvénytelenségére hivatkozva. Állításuk szerint a YSK legalább 2,5 millió olyan borítékot és szavazócédulát érvényesnek fogadott el a voksok összesítésénél, amelyek nem voltak hivatali pecséttel ellátva és ez befolyásolhatta a népszavazás kimenetelét. A YSK szerdán visszautasította a panaszokat.

A CHP korábban jelezte: szükség esetén a párt kész az alkotmánybírósághoz vagy akár az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulni az ügyben. Erdogan erre reagálva leszögezte: az ügy nem tartozik sem az alkotmánybíróság, sem az Emberi Jogok Európai Bíróságának hatáskörébe.



Az adatok 100 százalékos feldolgozottságát követően a szavazók 51,41 százaléka igennel, 48,59 százaléka nemmel voksolt az alkotmánymódosításra, amelynek révén megszűnne a miniszterelnöki tisztség, és a kormányfő hatáskörei a mindenkori köztársasági elnökre szállnának át. A két szavazótábor közötti voksok különbsége 1 millió 379 ezer 934. A részvétel 85,1 százalékos volt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását