2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Szijjártó nagy mondása

A kulturális diplomácia segíthet békét teremteni egy nyugtalan, békétlen időszakban - fogalmazott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a külföldi magyar intézetek igazgatóinak csütörtöki, budapesti éves találkozójára küldött üzenetében.
2017. július 6. csütörtök 14:12 - HírExtra
 

"A gazdasági diplomácia feladata az itthoni külföldi tőkebefektetések elősegítése, és a magyar gazdasági kivitelének fellendítése" - fogalmazott Szijjártó Péter, aláhúzva azt is, hogy "a kulturális diplomácia révén ugyanakkor olyan hidakat tudunk, amilyeneket más eszközökkel elképzelhetetlen lenne".

A tanácskozás résztvevőinek címzett üzenetében kiemelte: az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából szervezett külföldi megemlékezés-sorozat valódi sikerprojektnek bizonyult, amely világszerte megmutatta a magyarok szabadságvágyát és történelemfordító hősiességét.

A keleti és a déli nyitás külpolitikája is épít a kulturális diplomáciára, hiszen kultúránk bemutatásával, kulturális és oktatási kapcsolatok bővítésével lehet Magyarországot leginkább megismertetni - tette hozzá Szijjártó Péter üzenetében, amelyben külön méltatta a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad és a pozsonyi Több mint szomszéd programsorozatok népszerűségét, valamint a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram jó fogadtatását és a magyar-kínai kulturális együttműködés sikereit is.

Emlékeztetett: 2014 óta felel a tárcán belül államtitkár a kulturális és tudománydiplomáciáért, a terület ilyen magas szintű képviseletére korábban nem volt példa a külügyi tárca történetében.

A miniszter szerint a kultúra Magyarország egyik legkelendőbb exportcikke és joggal lehetünk büszkék a külföldi magyar intézetek hálózatára is, hiszen a tárca jelenleg 22 ország 24 városában működtet kulturális intézetet, emellett további nyolc magyar külképviseleten dolgozik oktatási és kulturális feladatokat ellátó diplomata.

Az intézményesült magyar kulturális diplomácia 100. évfordulóját is ünneplő tanácskozáson Szijjártó Péter üzenetét távollétében Íjgyártó István kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár olvasta fel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását