2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Súlyos demokrácia-gondok Lengyelországban

Andrzej Duda lengyel elnöknek nem csak a két, az igazságügy átalakítását érintő törvényt, hanem a harmadikat, a bíróságok szervezetéről szóló törvényt is meg kellene vétóznia - így reagáltak az elnök hétfő délelőtti bejelentésére a legnagyobb ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO) politikusai.
2017. július 24. hétfő 16:55 - HírExtra
 

Az elnök délelőtt bejelentette, hogy vétót emel a lengyel igazságügyi átalakítással kapcsolatos három törvény közül kettő, az országos igazságszolgáltatási tanácsot (KRS) és a legfelsőbb bíróságot érintő jogszabály ellen, aláírja viszont a bíróságok szervezetéről szóló, a parlamentben szintén korábban megszavazott törvényt.

"Két elnöki vétó, az nem három" - jelentette ki a PO nevében a parlamenti sajtóértekezleten nyilatkozó Andrzej Halicki, utalva ezzel az utóbbi napokban szervezett ellenzéki tüntetések fő jelszavára, mely úgy hangzott: Háromszor vétó.

Halicki úgy értékelte: a bíróságok szervezetéről szóló törvény megvétózása "következménye kell, hogy legyen annak, ami az első két jogszabályról szóló döntést eredményezte".

A jobbközép ellenzéki párt politikusa fájlalta azt is, hogy Duda korábban "nem mutatott hasonló elszántságot az alkotmánybíróságra vonatkozó törvények elfogadásakor". Halicki ezzel a korábban belpolitikai vitát kiváltó alkotmánybírósági témákörre utalt, mely miatt az Európai Bizottság tavaly jogállamisági eljárást indított Lengyelország ellen.

A szintén a PO nevében nyilatkozó Mariusz Witczak képviselő úgy vélte: az utóbbi napok tüntetései "megakadályozták, hogy Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság elnöke államcsínyt hajtson végre".

A szintén ellenzéki Modern (Nowoczesna) képviselője, Katarzyna Lubnauer úgy vélte: a két törvény megvétózása "esélyt ad arra, hogy komoly párbeszéd kezdődjön a bírósági reformról, valamint az államra nézve romboló lépések megállításáról".

Azzal összefüggésben, hogy Andrzej Duda kilátásba helyezte: szakértők segítségével két hónapon belül két új, az igazságszolgáltatás átalakítását célzó törvényjavaslatot terjeszt elő, a Modern arra szólította fel az államfőt, hogy a munkát "a lehető legátláthatóbb módon folytassák, lehetőleg kerekasztal formájában, jogász szervezetek bevonásával".

A harmadik legnagyobb parlamenti tömörülés, a szintén ellenzéki, de a PiS által folytatott politikát időnként támogató Kukiz´15 nevében nyilatkozó Stanislaw Tyszka, a szejm egyik alelnöke úgy értékelte: Duda "az összes lengyel elnökeként" járt el, döntése esélyt ad a beteges, pártpolitika foglyává vált közvita meggyógyítására, a bírósági reform javára folytatott jó munkára".

Malgorzata Gersdorf, a legfelsőbb bíróság elnöke - akit hétfő délelőtt, a két törvény megvétózását követően Duda fogadott - megköszönte az államfőnek a döntést, és készséget nyilvánított az új törvény előkészítésében való részvételre.

Az elnöki vétók bejelentése után összegyűlt a PiS vezetése, a megbeszélésen jelen van Beata Szydlo kormányfő is. A tanácskozásra érkezve Mateusz Morawiecki kormányfő-helyettes, fejlesztési és pénzügyminszter újságírói kérdésre válaszolva elmondta: csalódott Duda lépése miatt.

Stanislaw Karczewski, a szenátus elnöke úgy nyilatkozott: folytatni fogják az igazságügy reformját.
Jaroslaw Kaczynski egyelőre nem kommentálta a történteket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását