2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):
Ha jól van árazva egy ingatlan - és rugalmas az eladó -, akkor egy-két hét alatt elkelhet. Ha viszont hibáznak az ár meghatározásánál, akkor akár teljesen eladhatatlanná is válhat egy lakás. Az ár mellett persze vannak más tényezők, melyek meghatározzák az értékesítés gyorsaságát.
2017. augusztus 29. kedd 10:09 - HírExtra
 
A szakértők szavai alapján kijelenthető, hogy jelenleg a legnagyobb mértékben az árazástól függ egy ingatlan eladásának a sebessége. Túlárazni csak akkor érdemes, ha az ingatlan rendkívül jó adottságokkal - első emelet, zöldövezet, jó közlekedés, stb. - vagy valami különlegességgel rendelkezik, mely egyedivé teszi.

Mennyi idő alatt lehet eladni most egy ingatlant?

A rendkívül jó paraméterekkel rendelkező ingatlanok gyakran még a piacra sem kerülnek ki, máris akad rájuk vevő. Ha pedig mégis meghirdetésre kerülnek, akkor az első érdeklődő megveszi őket, mégpedig gyorsan, mert amint megjelenik a hirdetésfigyelőben, lecsapnak rá - hívta fel a figyelmet Nagy Andrea, a Balla Ingatlan bel-budai és észak-budai irodáinak szakmai vezetője.

Ezek a kiváló adottságú ingatlanok vannak tehát a legjobb helyzetben, amikor az értékesítési időről van szó. Ha viszont a megfelelő paraméterek nem adottak, akkor csak az árazás segíthet. Az viszont minden esetben, hiszen mint az ingatlanközvetítő fogalmazott: eladhatatlan lakás nincs, csak rossz ár.

Hart Erzsébet, a Balla Ingatlan VII., VIII. és IX. kerületi irodájának vezetője szerint egy jól árazott - tehát a valós értékesítési áron kínált - lakás, főleg, ha még kellően rugalmas is az eladója, egy-két hét alatt eladható a belső pesti kerületekben. De Rácz Gyula László, a Balla Ingatlan XVIII. kerületi irodájának szakmai vezetője szerint ugyanez igaz a külső kerületekben is. Mint mondta, sok esetben állapodnak meg úgy a megbízóval, hogy fix áron - tehát piaci áron, de ahhoz ragaszkodva - hirdetik az ingatlant. Természetesen csak abban az esetben kerülhet erre sor, ha az eladó is tudja, hogy megfelelő áron kínálják, vagy pedig egy ártörés után már eljutottak a lélektani határhoz.

Ezzel szemben a már csak "átlagáron" kínált lakások esetében 3-4 hónapra szükség lehet az eladáshoz, míg Kántor Istvánné, a Balla Ingatlan X. és XVII. kerületi irodájának szakmai vezetője 2 hónapra becsülte az átlagos értékesítési időt. Ez igaz a panellakásokra és a téglaépítésű lakásokra is. A családi házaknak érezhetően lassabb a forgási sebessége: Nagy Andrea tapasztalatai szerint elfogadható árazás mellett fél év alatt értékesíteni lehet őket Budán, míg Kántor Istvánné szerint a XVII. kerületben 10 hónap az átlagos eladási idő.

Mennyivel nyújtja meg az értékesítési időt a túlárazottság?

Kántor Istvánné szerint egy jelentősen túlárazott ingatlan eladása évekig is elhúzódhat. És évek múltán is csak akkor válik eladhatóvá, ha az árak közben felfelé tartanak – mint az jellemző volt elmúlt időszakban -, és így a piaci árak lassan beérik az adott ingatlan hirdetési árát. Ha viszont nem emelkednek már az árak, akkor akár teljesen eladhatatlanná is válhat az ingatlan.

Hart Erzsébet elsősorban arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelentős mértékben túlárazott ingatlanok csak akkor értékesíthetők, ha valami különleges adottságuk van. Jelentős túlárazottságról pedig már a piaci árnál akár 15 százalékkal magasabb árak esetében is beszélhetünk. Azaz elég, ha egy garzont a IX. kerületi József Attila lakótelepen a megszokott 13-14 milliós ár helyett 16 millió forint felett kínálnak, máris megakadhat az értékesítése. "Egy 15-20 százalékos túlárazottság már nagyon sok", ha a gyors értékesítési időt tekintjük elsődleges szempontnak - derült ki Hart Erzsébet szavaiból.

Rácz Gyula László hasonló számokat sorolt ezzel kapcsolatban: 20 százalékos túlárazottságnál már mindenképpen "időt veszít" az eladó, de ez olykor már 15 százaléknál is bekövetkezhet. Tehát, ha valakinek számít az idő, akkor semmiképpen ne menjen ezen mértékek fölé. A szakértő szerint, ha egy dél-pesti panel akár 1 millió forinttal is túl van árazva, az már egy-két hónapos csúszást eredményezhet az értékesítésben.

További tényezők


Ami viszont nem számít az értékesítési idő szempontjából, hogy egy ingatlan felújított vagy nem, mert mind a kettőnek megvan a vevőköre. Ugyanakkor, mint Hart Erzsébet felhívta rá a figyelmet, a most lakás kereső diákok elsősorban olyan ingatlanokat keresnek így augusztus második felében, melyek azonnal költözhetők, tehát nem kell őket felújítani. Hiszen a felújítással eltelik 2-3 hónap, amíg biztosítani kell valahogy a lakhatást. Így pici előnyük van talán ebben a hónapban azoknak az ingatlantulajdonosoknak, akik viszonylag jó állapotú lakást kínálnak eladásra.

Az viszont már gondot jelenthet az értékesítési időt tekintve, ha maga a társasház rossz állapotú – tette hozzá. Ilyenkor a lakás lehet akár "egy ékszerdoboz" is, nehezen fog vevőt találni magának. Nem lehetetlen eladni, de hosszú időbe telik, míg valakinek elegendő lesz az az ígéret is, hogy majd valamikor a távoli jövőben talán a ház és homlokzata is felújításra kerül.

Az a tényező szintén meg tudja hosszabbítani az értékesítési időt, ha egy lakás túlzottan nagy méretű. Az átlagos vevő ugyanis inkább kisméretű lakást keres, a nagyok iránt tipikusan olyan befektetők érdeklődnek, akiknek az első kérdésük az, hogy az elosztás alapján kettéválasztható-e az ingatlan. Ez viszont már további, komoly beruházást feltételez, így érthető módon kevesebb a potenciális vásárló, és lényegesen magasabbak a vásárlás utáni felújítás költségei.

Ugyancsak gondot jelenthet, ha bérlő van a hirdetett lakásban. Ilyenkor ugyanis felmerül a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy vajon a bérlő ki fog-e költözni - hívta fel a figyelmet Hart Erzsébet. Ezért, ha biztosan el akarja adni a lakást a tulajdonosa, akkor érdemes előbb felmondania a bérlőnek, mert reális áron most úgyis fog rá vevőt találni.
Forrás: Balla Ingatlan
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását