2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):
A Bank of England akár két évig, a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről folyó tárgyalások végéig is várhat történelmi mélyponton lévő alapkamatának első emelésével - erre számít a legfrissebb felmérés szerint a londoni elemzői közösség tagjainak zöme.
2017. szeptember 4. hétfő 10:49 - HírExtra
 
A brit jegybank több mint egy éve, tavaly augusztus óta 0,25 százalékos mélységi rekordon tartja irányadó kamatát, bár a júniusi kamatdöntő ülésen a monetáris tanács nyolc tagja közül hárman 0,25 százalékpontos kamatemelésre voksoltak, komoly meglepetést keltve az elemzők és a piaci szereplők körében. A Bank of England éppen tíz éve, 2007 óta nem jutott olyan közel a kamatemeléshez, mint a nyár eleji kamatdöntő ülésen.

A BBC által megkeresett elemzőcégek szakértőinek többsége a felmérés hétfőn ismertetett adatai szerint azonban ennek ellenére azt valószínűsíti, hogy a Bank of England 2019 előtt nem emeli alapkamatát. A megkérdezettek elsődleges érve az, hogy a jegybank várhatóan nem akarja szigorítani a monetáris kondíciókat a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről folyó tárgyalássorozat kritikus szakaszában.

A brit EU-tagság várhatóan 2019 márciusában szűnik meg. A brit kormány idén márciusban aktiválta a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyét, amely szabályozza a kilépési folyamatot, és kétévi tárgyalási időkeretet határoz meg.

A Bank of England legutóbb egy évtizede, 2007 júliusában hajtott végre kamatemelést. A brit jegybank alapkamata akkor 5,75 százalékon tetőzött. Az utána bekövetkezett hitelpiaci válság hatására azonban a bank mennyiségi enyhítési programmal kísért gyors kamatcsökkentésbe kezdett, és 2009 márciusáig 0,50 százalékra - az addigi történelmi mélypontra - csökkentette alapkamatát, amelyet több mint hét évig érvényben tartott.

A brit EU-tagságról rendezett tavaly nyári népszavazás után - amelyen a kilépést pártolók kerültek szűk többségbe - a bank újabb 0,25 százalékpontos kamatcsökkentést hajtott végre, kialakítva a jelenleg is érvényes 0,25 százalékos alapkamatot.

Mark Carney, a Bank of England kormányzója legutóbbi nyilatkozatában maga is arra utalt, hogy egyelőre nem várható monetáris szigorítás a brit jegybank részéről.

Carney a londoni City polgármesterének hagyományos nyári bankettjén tartott előadásában kijelentette: a fogyasztás és az üzleti bizalom vegyes képet mutat, a belföldi eredetű inflációs nyomás továbbra is gyenge, a bérnövekedés üteme pedig "egyenesen vérszegény". A Bank of England vezetője közölte: mindezek alapján ő úgy gondolja, hogy nincs itt az ideje a monetáris politika kiigazításának, vagyis a kamatemelésnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását