2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):
A folyópartok mindig is vonzották az embereket. Mára persze gazdasági és kereskedelmi jelentőségük elhalványult, ennek ellenére egy folyóra néző lakáshoz mindig egyedi panoráma társul, mely kihat az életminőségre. A kérdés, hogy ez milyen mértékben tükröződik a budapesti ingatlanárakban?
2017. október 21. szombat 09:05 - HírExtra


A Duna partja továbbra is vonzó az emberek számára, ugyanakkor nem minden esetben vannak kizárólag pozitívumai egy Duna-parti lakásnak. Megnéztük, hogy melyek az árnyoldalai, és hogy Budapest egy-egy kerületében mennyivel kell többet fizetni azért, hogy a Duna mellett lakhassunk.

Pesti árak

Ahol nagyon felkapott a Duna-part és a dunai panoráma, az a belváros, illetve a hozzá kapcsolódó XIII. kerületi Újlipótváros. Tóth Viktória, a Balla Ingatlan XIII. kerületi irodájának szakmai vezetője szerint azok a lakások, melyek közelebb helyezkednek el a Dunához a XIII. kerületben, egyértelműen drágábbak. Így például az Újpest rakparton, a Pozsonyi úton, a Tátra utcában, a Hollán Ernő utcában és az ezekre merőleges utcákban értékesíteni kívánt ingatlanok árai magasabbak, mint például a Kresz Géza utcai, Hegedűs Gyula utcai vagy éppen a Visegrádi utcai lakások, holott ugyanazon városrészben találhatók.

Erre a városrészre azonban az jellemző, hogy szinte házanként változik az á, nehéz tehát átlagot meghatározni. De a szakértő szerint egy panorámás, Dunához közeli lakás négyzetméterára 700-800 ezer forint környékén mozog, míg az előbb említett, Váci úthoz közeli utcákban az 500-600 ezer forintos négyzetméterár tekinthető reálisnak. Természetesen a valós értékesítés ár meghatározásánál a ház és a lakás állapotát is figyelembe kell venni, így még az előbb említettnél is találkozhatunk magasabb árral, ha a ház, illetve a lakás is felújított, jól karbantartott - jegyezte meg Tóth Viktória.

A külső pesti kerületek


A XIII. kerülettől északra, a IV. kerületben már nincsenek klasszikus Duna-parti lakások, mert a partmenti területen ipari övezet húzódik - hívta fel a figyelmet Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XV. kerületi irodájának szakmai vezetője. Természetesen találhatók a budai hegyekre panorámás ingatlanok az újpesti városközpontban is, ezek azonban főleg olyan panellakások, melyek jellemzően a 9.-10. emeleten találhatók. Utóbbi pedig sok vevő számára kizáró tényező, így az áruk olykor alacsonyabb mint a panoráma nélküli, alsóbb szinteken elhelyezkedő lakások.

Ha viszont a belvárostól délre, Dél-Pesten, a XX.-XXI. kerületben nézünk körül, akkor már találkozhatunk Duna-parthoz közeli, illetve Duna-parti lakásokkal. Pesterzsébeten ilyen az ‘50-es években épült Gubacsi lakótelep, és a 2001-től még a mai napig is épülő Mediterrán lakópark - jelezte Lendvainé Pető Zsuzsanna, a Balla Ingatlan XIX. és XX. kerületi irodájának szakmai vezetője.

Mint mondta, ezen városrészek árain jól lehet érzékelni a Duna-part vonzásának áremelő hatását. Hiszen míg a belső pesterzsébeti utcákban 300-350 ezer forintos négyzetméterárakkal találkozhatunk, addig a Gubacsi lakótelepen akár 25-35 százalékkal is magasabbak lehetnek az árak. A magasabb ár legnagyobb részben a Duna-part közelségének köszönhető, de persze közrejátszik benne az amúgy is csendes, barátságos környezet.

A Gubacsi lakótelep mellett fekvő újszerű és újépítésű lakásokból álló Mediterrán lakópark szintén felkapott a vevők körében, akiknek mintegy 20 százalékkal magasabb árakra kell felkészülniük, mint amelyekkel a belső részeken találkozhatnak. A környéken ennek ellenére szívesen vásárolnak újépítésű ingatlant az érdeklődők, nem csak a Duna, hanem a kellemes, csendes, forgalommentes utcák miatt is.

Mi a helyzet Budán?


Alapvetően mintegy 10-15 százalék lehet a dunai panoráma felára a II. és a III. kerületek esetében. Ugyanakkor, ha egy Duna-parti lakás mondjuk első emeleti, és előtte jár a HÉV, vagy ott húzódik egy forgalmas útszakasz, villamosvonal, akkor az már sokat levesz az árból. És az ilyen kedvezőtlen adottságokra nagyon sok példa van az említett budai kerületekben - hívta fel a figyelmet Nagy Andrea a Balla Ingatlan bel-budai és észak-budai irodájának szakmai vezetője.

A vevők pont ezen tényezők miatt nem igazán kapkodtak Budán a Duna melletti, panorámás lakásokért. Természetesen, ha akad olyan ingatlan, mely felsőbb emeleten található, és a környezet sem túl zajos, akkor beszélhetünk egy 10-15 százalékos felárról. De a szakember szerint ezeket sem olyan könnyű eladni: sokat kell várni az olyan vevőre, akinek annyira fontos a Duna közelsége, hogy 10-15 százalékkal többet fizessen egy ingatlanért.

Ráadásul azt sem mondhatjuk, hogy túlkínálat lenne jó adottságú Duna-parti lakásokból a budai kerületekben. Nagy Andrea szerint alapvetően azért, mert akinek van ilyen, az nem szívesen válik meg tőle, így összességében kevés kerül a piacra.

A kép tehát meglehetősen vegyes. Összességében elmondható, hogy számít a dunai panoráma a lakás értékének meghatározásakor, akár külső, akár belső kerületekről van szó, ugyanakkor mindig figyelembe kell venni az egyéb - negatív és pozitív - tényezőket az ár meghatározásakor, hiszen ezeket a vevők számára is meghatározóak.
Forrás: Balla ingatlan
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását