2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

EU szankciók Venezuela ellen

Célzott szankciókat fogadtak el a venezuelai kormány ellen az európai uniós tagállamok külügyminiszterei az emberi jogok súlyos megsértése miatt, a hétfői brüsszeli tanácsülésén elrendelt korlátozások egyebek mellett fegyverembargót is magukban foglalnak.
2017. november 13. hétfő 13:16 - HírExtra
 
A tagországok kormányait tömörítő tanács sajtószolgálatának tájékoztatása szerint az egyhangú döntéssel jóváhagyott büntetőintézkedésekkel megtiltják az európai cégek számára, hogy fegyvereket, illetve olyan berendezéseket szállítsanak a dél-amerikai országba, amelyek a belső elnyomás céljára is felhasználhatók.

A miniszterek egy olyan jogi keretszabályozás létrehozásáról is döntöttek, amely lehetővé teszi, hogy vagyonbefagyasztást és beutazási korlátozást rendeljenek el a jogállamisági és emberi jogi elvek megsértéséért felelőssé tehető venezuelai természetes és jogi személyek ellen.

A szankciós listára még senki nem került fel, erre később kerülhet sor. A szakértők ennek a keretnek a megalkotását "figyelmeztetésként" értelmezik. Rámutattak: a helyzet alakulásának tükrében, fokozatosan és rugalmasan vezethetőek be, illetve oldhatóak fel a korlátozások.

"Minden, amit teszünk, a kormány és az ellenzék közötti párbeszéd felújítását célozza a demokratikus és békés megoldás érdekében" - mondta Alfonso Dastis spanyol külügyminiszter.

A tárcavezetők ismételten aggodalmukat fejezték ki a venezuelai helyzet miatt, és felszólították a caracasi kormányt, hogy a tartós és békés megoldás érdekében állítsa helyre a demokratikus legitimitást, és tartsanak szabad és tisztességes választásokat az országban.

Az Európai Parlament szeptemberben állásfoglalást fogadott el, amelyben a képviselők szankciók elrendelését sürgették Caracas ellen.

Venezuela több mint két éve súlyos gazdasági és politikai válsággal küzd. A hatalmas olajkészletekkel rendelkező, de szinte semmi mást nem exportáló ország gazdasága az olajár esése miatt gyakorlatilag összeomlott. A jobboldali ellenzék elsöprő többséget szerzett a legutóbbi választásokon, Nicolás Maduro baloldali elnök azonban erre válaszul szinte teljesen felszámolta a népképviseletet, augusztusban pedig úgynevezett alkotmányozó nemzetgyűlést választottak, amelyet a nemzetközi közösség jelentős része nem ismer el. Áprilistól hónapokon át folyamatosak voltak az utcai tüntetések az országban, ezekben több mint százan vesztették életüket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását