2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Ébrednek a vadludak - nagy buli

A vadludak ébredése előtt kezdődő országos madármegfigyelő versennyel indul szombaton a XVII. Vadlúd Sokadalom, de rendezvény napnyugtáig kínál madarakról szóló programokat a tatai Öreg-tónál - közölték a szervezők az MTI-vel.
2017. november 23. csütörtök 14:08 - HírExtra
 
A több tízezer madár reggel hét óra körül kel útra a tó kiszáradt medréből és sötétedéskor nagy csapatokban foglalja el újra megszokott éjszakázóhelyét. A madarak ki és behúzását kivetítőkön is nyomon követhetik az érdeklődők, a látottak megértését ornitológus magyarázata segíti.

A parton álló madármegfigyelő toronynál természetvédelmi programok, a sok ezer lúd teleszkópos megfigyelése mellett madárgyűrűzés, kézműves kirakodóvásár, ökojátszóház és a madarakhoz kapcsolódó előadások várják a látogatókat.

Az Öreg-tavon pihenő madarak többsége nagy lilik, de érkeznek az olyan, ritka vagy akár globálisan veszélyeztetett fajok, mint az örvös lúd, az apácalúd, a kis lilik és a vörösnyakú lúd.

A rendezvényen bemutatkozik a 40 éves születésnapját ünneplő Bükki Nemzeti Park ás a Erdélyből a Békás-szoros-Nagyhagymás Nemzeti Park.

A 220 hektáros tatai Öreg-tavat Magyarország legrégebbi - csaknem 700 esztendős - mesterséges halastavaként tartják számon. A tavon telelő vadludak akár hatezer kilométerről, Skandinávia és Szibéria északi térségeiből érkeznek hozzánk, az ottani időjárás hidegre fordulása után.

A rendezvény különlegessége, hogy a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek védelmére létrehozott ramsari egyezmény hatálya alá tartozó Öreg-tó az egyetlen olyan madárpihenőhely kontinensünkön, amelyet egy város szinte teljesen körülvesz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását