2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Nagykoalíció Németországban?

Egyre többen állnak ki a nagykoalíció folytatása mellett a Német Szociáldemokrata Pártban (SPD), hangsúlyozva, hogy az úgynevezett Jamaica-koalícióról szóló tárgyalások kudarca új helyzetet teremtett, amelyben már nem lehet elutasítani a kormányzást az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) és testvérpártja, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségével - írták szerdán német lapok.
2017. november 23. csütörtök 08:17 - HírExtra
 

A beszámolók szerint a Jamaica-koalíció gondolatának bukása óta több vezető szociáldemokrata szembefordult Martin Schulz pártelnökkel, aki továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy az SPD a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás eredménye miatt ellenzékben tölti el a következő négy évet.

A Bild című lap szerint a 153 szociáldemokrata Bundestag-képviselő közül nagyjából harmincan már a Jamaica-koalícióról folytatott egyeztetések leállítása után néhány órával, a frakció hétfői ülésén megkérdőjelezték a pártvezetés irányvonalát. Leginkább az SPD jobbszárnyát összefogó úgynevezett seeheimi kör tagjai sürgetik, hogy fontolják meg újra a 2013-ban alakított nagykoalíció folytatását. A kormányzati felelősség merev elutasítása a politikai "senki földjére" manőverezi a pártot - mondják.

Martin Schulz csütörtökön tárgyal Frank-Walter Steinmeier államfővel arról, hogy miként lehet előmozdítani a kormányalakítási folyamatot. A pártelnöknek a találkozón "nyitottnak kell lennie, nem szabad ragaszkodnia saját véleményéhez" - mondta a Bildnek Johannes Kahrs, a seeheimi kör szóvivője.

Az elnök irányvonalának legfőbb bírálói között van Sigmar Gabriel alkancellár, külügyminiszter, az SPD előző vezetője is, aki azonban egyelőre nem kritizálta nyilvánosan Martin Schulzot. Viszont a párt egyik korábbi elnöke, Björn Engholm nyíltan sürgeti az eddigi álláspont felülvizsgálatát. A tekintélyes veterán politikus, aki a kilencvenes évek elején irányította a pártot, a Der Tagesspiegel című berlini lapnak azt mondta, hogy az SPD-nek újra kell értékelnie a helyzetet, ha politikai bizonytalanság veszélyezteti az országot. Hozzátette, hogy szerinte a szociáldemokratáknak akkor kellene folytatni a nagykoalíciót, ha Angela Merkel visszavonul.

Alsó-Szászország tartományban éppen szerdán alakult nagykoalíciós kormány, az SPD vezetésével. A régi-új szociáldemokrata miniszterelnök, Stephan Weil a Süddeutsche Zeitung című lap szerint az elnökség hétfői ülésén azt hangoztatta, hogy nem szabad végérvényesen kizárni a nagykoalíciót szövetségi szinten, mert várhatóan akkor sem igen lenne más lehetőség egy stabil szövetségi kormány megalakítására, ha előrehozott Bundestag-választást tartanának.

A CDU/CSU, a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) és a Zöldek egyeztetése a pártok színe (CDU/CSU: fekete, FDP: sárga, Zöldek: zöld) alapján Jamaica-koalíciónak nevezett kormány megalakításáról több mint négy hétig folytatott tárgyalás után, hétfő hajnalban fulladt kudarcba, mert az FDP kiszállt a hivatalos koalíciós tárgyalások megkezdésének lehetőségéről szóló előzetes egyeztetési folyamatból. A liberálisok arra hivatkoztak, hogy nem volt elég bizalom és közös pont a négy párt között Németország modernizációjához.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását