2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Napenergia Pakson - és az atom?

Kedden jelent meg a sajtóban, hogy a magyar kormány a világ legnagyobb trollja - legalábbis Jávor Benedek uniós képviselő szerint. Mindezt a Magyar Közlöny alapján állítja, ahol megjelent: uniós pénzből naperőművet építenek Paksra.
2017. december 6. szerda 10:10 - HírExtra
Az alábbiakban Jávor Benedek blogbejegyzését közöljük:



"A hír első pillantásra egyszerű kis gegnek tűnik, amivel az amúgy az atomenergia és az orosz energiafüggés mellett elkötelezett Orbán-kormány megfricskázza a bírálóit: napelem épül Paksra, méghozzá uniós forrásból. Az anyagból kiderül, hogy a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretéből felépítendő erőmű eredetileg Felsőzsolcán létesült volna, ám végül Pakson állítja föl a beruházó, az állami MVM Hungarowind Szélerőmű Üzemeltető Kft.

Már ennyi információ is elegendő lenne a kormányzat energiapolitikai érvrendszerének megcsáklyázására, hiszen kiolvasható belőle, hogy a megújulós beruházásokhoz nem kell az adófizetőket pumpolni, mivel az ilyesmire könnyű kézzel ad pénzt az EU –, az igazi kommunikációs atombomba azonban a számokban van.

Talán a Habony-Rogán művek valamelyik beosztottja nem figyelt eléggé, vagy az is lehet, hogy a hasonló projekteknél uniós elvárás a minimális szintű átláthatóság – mindenesetre benne maradt az anyagban, hogy 3 milliárd 144 millió forintért olyan energiatermelő kapacitás létesül, amely évente 20 millió 748 ezer kilowattóra (kWh) villamos energiát állít elő. Bárki is a felelős, hatalmasat hibázott: a történet – nem a naperőműé, hanem a paksi bővítésé – a Magyar Közlöny megjelenésének pillanatában védhetetlenné vált.

Paks I éves termelése nagyjából 16.000 gWh. Paks II esetében jóindulatúan számolhatunk 20.000 GWh-val (20 milliárd Kwh). A paksi naperőmű, mint láttuk, 20 millió 748 ezer kWh-t termel évente, ami durván Paks II ezredrésze. – számoljunk kerekítve 20 millió kWh-val, hogy Paks II szemszögéből nézve kedvezőbb legyen.

Paks II állítólagos ára (amennyit a kormány mond, bár mindenki tudja, hogy ennél sokkal többe fog kerülni a kiegészítő beruházások, a más most is legalább 2 éves csúszás meg a kamatok és egyéb hitelterhek miatt) 4000 milliárd forint, vagyis 1 kWh-t előállító áramtermelő kapacitás ára: 200 forint. A naperőmű kerekítve 3 milliárd forintba kerül, itt tehát 1 kWh-t előállító áramtermelő kapacitás beruházási ára: 150 forint.

Foglaljuk akkor össze: uniós pénzből, a magyar adófizetőket nem terhelve az állami MWM megrendelésére (nyilván a szokásos haveri profitot és korrupciós hányadot is belekalkulálva) 150 forintért kapunk egy egységnyi áramot termelő kapacitást. Ugyanez Paks II esetében optimális esetben is legalább 200 forintba, vagyis egyharmaddal többe kerül – az Orbán-kormány saját hivatalos lapja szerint. És akkor még az üzemeltetés költségeit nem kalkuláltuk, amely egy naperőműnél lényegesen alacsonyabb, mint az atomerőműnél (bár mindkettőnél a beruházási költség a meghatározó elem).

A számok után csak egy kérdés marad: kit fognak börtönbe zárni, ha Paks II a fentiek ellenére, 100 százalékban magyar adófizetői pénzből mégis megépül, ahelyett, hogy sokkal olcsóbban, uniós támogatásokat is felhasználva, a magyar energiafüggetlenséget szolgálva zöldenergia-beruházásokat indítanánk?"
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását