2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Ez várható a jövő héten

Bár az elemzők nem várnak változást az alapkamatban, a jegybank monetáris tanácsának keddi kamatdöntő ülése lesz a hét egyik fontos eseménye, illetve kiskereskedelmi valamint államháztartási statisztikai adatok is várhatók.
2017. december 17. vasárnap 12:38 - HírExtra
 
Hétfőn közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a kiskereskedelmi forgalom októberi alakulásának részletes elemzését. Az első becslés szerint októberben a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene 6,3 százalékkal nőtt a nyers és a naptárhatástól megtisztított adat szerint egyaránt. Az év első tíz hónapjában a forgalom naptárhatástól megtisztított volumene 4,5 százalékkal nagyobb volt, mint az elmúlt év azonos időszakában.

Kedden tartja decemberi kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. Novemberben, az elemzői várakozásoknak megfelelően, nem változtatott a jegybanki alapkamaton a testület, az irányadó ráta változatlanul 0,90 százalék. A jegybanki alapkamat mértéke 2016. május 25. óta nem változott.

Szerdán a keresetek január-októberi alakulásáról közöl statisztikát a KSH. Szeptemberben 13,6 százalékkal nőttek az átlagkeresetek az egy évvel korábbiakhoz viszonyítva. Ezzel negyedik hónapja haladja meg a 13 százalékot az átlagkeresetek éves növekedési üteme. A növekedésre a minimálbér és a garantált bérminimum 15, illetve 25 százalékos emelése, a költségvetési szféra egyes területeit, továbbá az állami közszolgáltató cégek dolgozóit érintő keresetrendezések voltak hatással. A költségvetési szférában 161,8 százalékkal magasabbak voltak a rendkívüli kifizetések, míg a rendszeres juttatások 13,2 százalékkal emelkedtek, így az átlagkereset 18,2 százalékkal volt magasabb a tavaly szeptemberinél. A költségvetési szférában április óta nagyobb a rendkívüli jutalmak növekedési üteme a rendszeres bérekénél. A vállalkozásoknál 11,7 százalékkal emelkedett a bruttó átlagkereset, a rendszeres jövedelmek 12,1, és a prémiumok 2,1 százalékos emelkedésének eredőjeként.

Csütörtökön közli a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az államháztartás első 11 havi helyzetéről szóló részletes tájékoztatóját. Az előzetes adatok alapján novemberben az államháztartás központi alrendszerének novemberi hiánya 220,8 milliárd forint volt az októberi 182,5 milliárdot követően, az első tizenegy havi deficit 1639 milliárd forintra emelkedett. A január-novemberi egyenlegen belül a központi költségvetés 1667,0 milliárd forint, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 93,3 milliárd forint hiánnyal zártak, míg az elkülönített állami pénzalapok 121,3 milliárd forint többletet értek el.

Pénteken a külkereskedelmi termékforgalom októberi alakulásának második becslését közlik. Az első becslés szerint októberben az export euróban számított értéke 11,8, az importé 17,0 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest a szeptemberi 5,6, illetve 6,7 százalék után. A külkereskedelmi többlet 522 millió euró volt, 275 millió euróval csökkent a tavaly októberivel összevetve. Az első tíz hónapban a kivitel 9,2, a behozatal 12,3 százalékkal haladta meg a múlt év azonos időszakáét, az exporttöbblet 1,387 milliárd euróval alacsonyabb, 7,051 milliárd euró volt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását