2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Merkel gratulált

Angela Merkel német kancellár hétfőn telefonon gratulált Sebastian Kurznak osztrák kancellári kinevezéséhez, és meghívta hivatalos berlini látogatásra.
2017. december 18. hétfő 18:14 - HírExtra


A szövetségi kormány sajtószolgálatának tájékoztatása szerint Angela Merkel kiemelte, hogy Sebastian Kurz "kihívásokkal teli időszakban" lép hivatalba, kancellári tevékenységét és kormánya munkáját pedig "nagy várakozások" övezik.

Németország és Ausztria szoros kapcsolatát "mély barátság és bizalmon alapuló partnerség" jellemzi, és a két szomszédos ország "fontos feladatok előtt áll az Európai Unióban" - hangsúlyozta Angela Merkel, hozzátéve, hogy örömmel várja az együttműködés megkezdését az új osztrák kancellárral.

Angela Merkel hétfőn pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökségi ülése után sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva elmondta: figyelemmel követi majd, hogy az új osztrák kormány milyen álláspontot foglal el az európai uniós politikával kapcsolatban. Rámutatott, hogy a napokban Alexander Van der Bellen államfő és Sebastian Kurz is hangsúlyozta, hogy Ausztria az "aktív partner" szerepét kívánja betölteni. Hozzátette, hogy szoros és jó együttműködésre törekszik az új bécsi vezetéssel.

A CDU bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) részéről üdvözölték az új osztrák kormány megalakulását. A Sebastian Kurz vezette Osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jobboldali koalíciójával "Bajorországnak újabb szövetségese van Európában" - nyilatkozott Alexander Dobrindt, a CSU szövetségi parlamenti (Bundestag-) képviselőinek vezetője.

A CDU/CSU pártszövetség lehetséges jövőbeni koalíciós partnere, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) részéről főleg fenntartásokat hangoztattak. Martin Schulz pártelnök hétfői berlini tájékoztatóján kiemelte, hogy számos európai uniós tagországban tapasztalható "jobboldali fordulat", és ebben a helyzetben meg kell védeni az "emberbarát Európa" eszméjét, akkor is, ha "ellenzői egyre több kormányban szereznek helyet".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását