2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):
Üde színfolt a pártok palettáján az Európai Alternatíva Párt,mely a külföldön dolgozó magyarokat és az ő családtagjaikat, barátaikat képviseli. A párt elnökével Somogyi Péterrel beszélgettünk Londonban.
2018. január 2. kedd 06:08 - Pénzes Dávid

Önök nem fogadnak el kampánypénzt a magyar államtól. Ez igencsak szokatlan. Miért nem?

Igen, mi vagyunk az egyetlen párt a bejegyzett 370 közül, aki nem fogad el állami kampánytámogatást. Ennek elsődleges oka, hogy nem hisszük azt, létezik ingyen ebéd. A Fidesz az állami pénzeket láthatóan sajátjaként kezeli és nyilvánvaló, hogy csak fideszes projektekre és személyeknek adnak pénzt évek óta. Számunkra elképzelhetetlen, hogy egy valódi ellenzékiséget képviselő pártot valaha is olyan pénzből támogassanak, amin rajta van a kezük.

A több, mint egy éve meghirdetett programpontunkat az elmúlt hetek eseményei is visszaigazolták, hiszen az Állami Számvevőszéken keresztül sorra vonja meg és veszi vissza Orbán az ellenzéktől a költségvetési támogatásokat különböző büntetések formájában. Mi közösségi finanszírozásból fogjuk pótolni a kieső pénzeket, nagyon bízunk az összefogás erejében.

Hogyan oldják meg a kampányfinanszírozást?

Közösségi gyűjtéssel, ami január hónapban kezdődik. Főként a külföldön élő 800 ezer magyarra számítunk - hiszen elsősorban őket és az őket hazaváró családtagjaikat, barátaikat képviseljük. Mi, a külföldön dolgozók évente több mint 1200 milliárd forintot utalunk haza. Ebből a pénzből a kampányra is kell, hogy jusson. A honlapunkon, Facebook oldalunkon természetesen most is elérhető a számlaszámunk.

A cél, hogy minden jelöltünk megfelelő anyagi háttérrel tudjon kampányolni.

Mi a párt legfőbb célja?

Hogy 2018-ban kormányváltás történjen. Célunk, hogy hazahozzuk végre az optimizmust.

A külföldön élő magyarok nélkül elképzelhetetlen a kormányváltás, kell ez a 800 ezer ember ahhoz, hogy meglegyen a kormányváltó többség. Ezért az elmúlt másfél évben intenzív tárgyalásokat folytattunk a teljes ellenzéki összefogás érdekében a Londoni Ellenzéki Kerekasztalon keresztül.

Sajnos az ellenzéki érdektelenség és megosztottság okán ez kudarcba fulladt.

Mi, akik kénytelenek voltunk elhagyni a hazánkat, talán tisztábban látjuk, milyen súlyos gond az otthoni széthúzás - az ellenzéki pártok viselkedése jól mutatja ezt. Európa nyugati felén az összefogást tanultuk meg, s szeretnénk ezt a hazánkba is eljuttatni, elterjeszteni.

A napokban sajnos újabb kezdeményezésünket söpörte le az asztalról a magyarországi ellenzék, így év végére eljutottunk odáig, hogy egyedül, de igen nagy lelkesedéssel futunk neki a 2018-as választásoknak. A 800 ezer kint élő magyar és az otthoni hozzátartozók, nagyon komoly, milliós tábort képeznek.

Motivációnk egyértelmű: vissza szeretnénk térni egy normális, élhető országba. Ezért kell a kormányváltás.

Hogyan kampányolnak a képviselőjelöltjeik ? Külföldről?

A képviselőjelöltjeink személyesen vesznek részt a kampányban. Lesz aki szabadságot vesz ki, és a teljes kampány idejét Magyarországon fogja tölteni, mások eleve Magyarországon élnek. A kampány egy részében hozzátartozók, barátok, aktivisták segítik a képviselőjelöltjeink népszerűsítését. A rokonok, ismerősök is nagyon motiváltak, hisz ki nem szeretné a gyermekét, barátját ismét otthon látni.

Az mára kiderült, Orbánt csak a saját pereputtyának a kistafirozása érdekli, ez elveszi a pénzt, a levegőt, a lehetőséget a cselekvőképes emberek elől, ezért nem lehet az Orbán kormány alatt visszatérni, ezért kell kormányváltás.

Mióta létezik a párt? Összefoglalná a történetüket?

2015 novemberében alakultunk egyetlen céllal, hogy teljes választójogot és méltó képviseletet kapjanak a külföldön élő, dolgozó magyarok. Tarthatatlan, hogy 3-4 megyényi lakosság képviselet nélkül legyen az Országgyűlésben. Különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a mi hazautalt pénzeik működtetik ma a magyar gazdaságot, és nem az uniós pénzek mert azt a Nemzeti Együttműködés Rendszerében központilag lopja el a Fidesz.

A mi utalásaink azonban valóban a gazdaságba jutnak: ebből fizeti a nagymama a hálapénzt, az édesanyánk a vízvezeték- vagy az autószerelőt. (Ha talál egyáltalán olyan szakembert, aki még nincs külföldön.)

Mondana néhány szót magáról? Hogyan került a politikába? Mióta él Londonban? Hogyan került külföldre? Család?

47 éves vagyok, nős, három gyermek apja. Politikával kora felnőttkorom óta foglalkozom. Persze emellett végig dolgoztam, nem úgy mint például Deutsch Tamás akivel egy időben, egymás mellett tüntettünk ’89 augusztusában Prágában és ő azóta is ebből él.

A rendszerváltást végig tüntettem, aktivistáskodtam, szülőföldemen a Vajdaságban. Magyar lapokat, újságokat alapítottunk, többet is kellett, mert sorban betiltották ezeket a szerb hatóságok. Legjelentősebb a Szabadkán szerkesztett és Szegeden nyomtatott Pannon Hírlap volt.

1992-ben élő egyenes adásban végignéztem, ahogy a szerb parlamentben a magyarságot támogató munkásságom miatt azonnali likvidálásomra szólítanak fel. Néhány órán belül elhagytam a szülőföldem és Angliába költöztem. Ebből kifolyólag azokat a nyomásgyakorlási technikákat, titkosszolgálati trükköket, rendőrségi megfélemlítést, amivel most Orbánék operálnak, sajnos elég jól ismerem: minden elnyomás egy tőröl fakad.





2000-től 2016-ig Budapesten éltem, itt születettek a gyermekeim. Eddigi legnagyobb sikereim is ehhez az időszakhoz tartoznak, konferenciaszervezőként meghívásomra Budapestre látogatott és vendégem volt Bill Clinton volt amerikai elnök, Gerhard Schröder volt német kancellár, David Plouffe, Obama elnök kampányfőnöke, vagy a sakkzseni Garry Kasparov.

Másfél éve újra Angliába vetett a sors. Ez már Orbán ténykedésének a hatása. Sajnos Magyarország Orbán alatt élhetetlen, korrupt, reménytelen hellyé vált.

Mélyen hiszek benne, hogy közös erővel vissza lehet vinni az optimizmust Magyarországra. Orbánnak mennie kell, ahhoz, hogy a normalitás visszatérhessen az országba! Vallom, egyedül a demokráciának nincs élhető Alternatívája.

Ha bekerülnek a parlamentbe, mi lenne az első dolguk?

Teljes választójog a külföldön élő magyaroknak, teljes elszámoltatás és teljes átláthatóság a közügyekben!

Egyszerűsíteni az adószabályozást, haladéktalanul újjá szervezni azokat az állami intézményeket amiket túszul ejtett a Fidesz: Nemzeti Bank, NAV, és az ügyészségek.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását