2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Nem lesz hadgyakorlat Koreánál - de mi lesz?

Nem tartja meg az Egyesült Államok és Dél-Korea a februári phjongcshangi téli olimpia idejére tervezett, szokásos évi közös hadgyakorlatát - erről egyezett meg csütörtökön telefonon az amerikai és a dél-koreai elnök.
2018. január 5. péntek 07:34 - HírExtra
 

Nem sokkal a dél-koreai elnöki hivatal közlése után Washingtonban a Pentagon (védelmi minisztérium) szóvivője, Rob Manning ezredes is bejelentette: Donald Trump amerikai elnök arról tájékoztatta Mun Dzse Int, hogy Washington magas szintű delegációt küld a Dél-Koreában tartandó téli olimpiára. A küldöttséggel utazik majd az elnök több családtagja is. Trump a telefonbeszélgetésben annak a reményének is hangot adott, hogy eredményesek lesznek a két Korea közötti tárgyalások.

Közleményében Manning ezredes hangsúlyozta: a védelmi minisztérium támogatja az elnök döntését, s mindazt, ami az Egyesült Államok és Dél-Korea szövetségének érdekeit szolgálja.

Elemzők emlékeztetnek rá: az évente rendszeresen megtartott hadgyakorlat elnapolására azt követően került sor, hogy Kim Dzsong Un észak-koreai vezető újévi beszédében - békülékenynek mutatkozva - párbeszédet javasolt Dél-Koreának s felvetette, hogy küldöttséget küldene a téli olimpiai játékokra is. A szöuli vezetés azonnal válaszolt, és már a jövő hétre késznek mondta magát egy, a két ország határán tartandó találkozóra. Szerdától - kétéves szünet után - helyreállították a két Korea közötti, "forródrótnak" nevezett kommunikációs csatornát is.

Donald Trump elnök, még a közös hadgyakorlat elnapolásáról szóló bejelentés előtt, Twitter-bejegyzést tett közzé. Ebben leszögezte: a két Korea közötti párbeszéd "jó dolog". Majd hozzátette: "tényleg van valaki, aki azt hiszi, hogy e megbeszélésekre és párbeszédre sor került volna Észak-Korea és Dél-Korea között, ha én nem vagyok határozott, erős és kész minden 'lehetőségünk' bevetésére Észak-Korea ellen?".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását