2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Megdumálták

Megállapodott Katar és az Egyesült Államok arról, hogy a Qatar Airways állami légitársaság a jövőben transzparensen gazdálkodik és nem közlekedtet járatokat az úgynevezett ötödik szabadságjog alatt az Egyesült Államokba.
2018. január 30. kedd 14:15 - HírExtra
 

A Bloomberg hírügynökség jelentése szerint a Qatar Airways nagyobb átláthatóságot biztosít, nemzetközileg is elismert könyvelési technikákat vezet be és minden évben közzé fogja tenni auditált pénzügyi eredményeit. Emellett a megállapodás része az is, hogy a Qatar Airways az állami cégek és a légitársaság közti együttműködést szigorúan piaci alapokra helyezi.

Emellett a Qatar Airways kifejezte, hogy nem áll szándékában az ötödik szabadságjog alapján új járatokat indítani az Egyesült Államokba. Az ötödik szabadságjog azt jelenti, hogy a saját országból induló járatok egy közbenső megállót beiktatva repülnek, és a légitársaság mindkét szakaszra rendelkezik jegyértékesítési joggal.

A megállapodást a hírügynökség szerint Rex Tillerson amerikai külügyminiszter napokon belül bejelenti.

Az amerikai légitársaságok győzelemként értékelik a Qatar Airways bejelentését. Peter Carter, a Delta Air Lines vezérigazgatója szerint ezzel megteremtődött a feltétele annak, hogy az öböl menti légitársaság is ugyanolyan játékszabályok szerint játsszon, mint az Egyesült Államok légitársaságai.

Az öböl menti légitársaságok (Emirates, Qatar Airways, Etihad) és a három nagy amerikai légitársaság (American Airlines, Delta, United) között évek óta húzódik egy vita, amelyben a felek kölcsönösen azzal vádolták meg egymást, hogy tiltott állami támogatást kapnak és ezzel torzítják a versenyt. Amerikai becslések szerint az öböl menti cégek tíz év alatt mintegy 23 milliárd dollár szubvenciót kaptak tulajdonosuktól, az államtól.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását