2019. március 25. - Irén, Irisz
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Három éves a tudományos központ

Három éve nyitotta meg kapuit a debreceni Nagyerdőben az Agóra tudományos élményközpont, amelynek programjain több mint száztízezer fiatal vett részt eddig - jelezte a város kulturális alpolgármestere csütörtökön, az évfordulós programokat beharangozó sajtótájékoztatón.
2018. február 8. csütörtök 14:17 - HírExtra
 
Komolay Szabolcs emlékezetett rá: három évvel ezelőtt a természettudományok népszerűsítésére hozta létre az Agórát a város önkormányzata. Fontos céljuk volt, hogy a diákok a hagyományos iskolai keretek közül kilépve sokkal élményszerűbben és kalandosabban tapasztalhassák meg a tudományos jelenségeket.

Hozzátette: a természettudományos oktatásnak nagy jelentősége van napjainkban, hiszen a műszaki fejlesztések a jövő motorjai és a legtöbb innováció ezen a területen születik.

Az Agóra játékos formában, élményszerűen mutatja be a fiataloknak a tudományos ismereteket, ami remélhetőleg felkelti az érdeklődést a természettudományos tárgyak iránt - fűzte hozzá Komolay Szabolcs.

Somogyi Béla, az Agóra igazgatója elmondta: 2015-ben, a nyitás évében 26 ezer látogatója volt az intézménynek, tavaly már több mint 40 ezren keresték fel az élményközpontot. A debreceni és a régióbeli fiatalok mellett az osztálykirándulásra érkező diákoknak már állandó célpontja az Agóra, de sokan érkeznek határon túli területekről, például Nagyváradról, ahol tavaly a Varadinum ünnepségen népszerűsítették a debreceni Agórát.

A keleti régióban egyedülállónak számító intézmény játékparkja folyamatosan bővült az elmúlt években, hogy minél izgalmasabb, szórakoztatóbb módon közelíthessék meg a természettudományos témaköröket - jelezte az igazgató megjegyezve, hogy tavaly óta egy 3D nyomtatóval is találkozhatnak azok a látogatók, akik kíváncsiak arra, hogyan készülnek digitális modellekből háromdimenziós tárgyak, de láthatnak táncoló 3D-s szellemképeket is plexipiramisok közepén.

Az élményközpont harmadik születésnapján, szombaton nyitja meg képzeletbeli kapuit az előző év legfontosabb fejlesztésével létrejött VR-bázis: ekkor próbálhatják ki az érdeklődők először a virtuális valóság szerteágazó lehetőségeinek bemutatására szolgáló új eszközöket. A most megnyíló VR-bázison a tudomány megismerésének új útjai tárulnak fel: a látogatók repülhetnek szabadon, bejárhatják az egész Földet vagy felfedezhetik az emberi testet, akár a szívben barangolva - avatott be a részletekbe Somogyi Béla.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ha Önön múlna, melyik tudományágat támogatná, globális szinten?
Űrkutatás mindenekfelett!
A tengerek mélyének kutatása, igazán megérne pár milliárd dollár pluszt
Az emberi agy kutatását tartom fontosnak és ezt is támogatnám
A múlt, számos titkot rejt: több, jobban felszerelt régészeti csapatra és feltárásra lenne szükség
Nem foglalkoztat a tudomány
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását