2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Újra ukrán-orosz gázhuzavona

Ukrajna követeli, hogy Oroszország térítse meg neki azt a 34 százalékos árkülönbözetet, amivel drágábban kellett sürgősséggel földgázt vásárolnia európai uniós országoktól, mint amennyiért a stockholmi választott bíróság döntése alapján a Gazprom orosz állami vállalatnak kellett volna március 1-jétől szállítania - közölte Jurij Vitrenko, a Naftohaz ukrán gázvállalat kereskedelmi igazgatója hétfőn a Facebookon.
2018. március 5. hétfő 14:07 - HírExtra
 
Az ukrán állami cég vezetője hozzátette, hogy a Gazprom szerződésszegése miatt keletkezett, magasabb beszerzési ár kompenzációjára vonatkozó ukrán igényről hivatalosan értesítették az orosz felet.

Az UNIAN ukrán hírügynökség beszámolója szerint az orosz vállalat beleegyezett abba, hogy márciusban félmilliárd köbméter gázt szállít Ukrajnának a stockholmi bíróság által meghatározott, ezer köbméterenkénti 238,55 dolláros áron. A szállítmányról az orosz cég előre kiszámlázta Ukrajnának, és azt az ukrán fél előre ki is fizette.

A Gazprom a szerződésben meghatározott időpontban, március 1-jén nem kezdte meg a szállítást, ráadásul kritikus mértékben, mintegy 20 százalékkal csökkentette a nyomást az ukrajnai vezetékekben, amelyen keresztül uniós országoknak szállít gázt Oroszország. Emiatt Ukrajna arra kényszerült a mellesleg rendkívül hideg időben, hogy saját szükségletei fedezése és az EU-ba irányuló teljes tranzitszállítmányok eljuttatása érdekében sürgősséggel magasabb áron vásároljon földgázt uniós államoktól. Ez pedig - Petro Porosenko államfő tájékoztatás alapján - ezer köbméterenként 250-300 dollárba került Ukrajnának, sőt némely szállítmány ára elérte az 500 dollárt is.

A Naftohaz hétfőn közölt jelentése szerint március 3-ig egy hét alatt 7,5 százalékkal, azaz 783 millió köbméterrel csökkent az ukrajnai tározókban a gáz mennyisége, 10,425 milliárdról 9,642 milliárd köbméterre.

Az ukrán vállalat emlékeztetett arra, hogy a 2018-as évet ötéves rekordmennyiségű, 14,7 milliárd köbméter felhalmozott gáztartalékkal kezdte. Tavaly október közepén pedig, a fűtési szezon kezdetekor 16,8 milliárd köbméter gáz volt az ukrán állam tározóiban.

Ukrajna már több mint két éve nem vásárolt földgázt Oroszországtól. A két ország közötti éveken át folyó gázárvitában tavaly decemberben a stockholmi döntőbíróságon megszületett - Ukrajnának kedvező - végső döntés nyomán határozott Kijev úgy, hogy ismét kész Oroszországtól importálni, amennyiben Moszkva az EU-s szállítókénál olcsóbb áron kínál neki gázt megvételre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását