2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Szél Bernadett: A legesélyesebbre kell szavazni

Az ellenzéki oldal csak akkor nyerhet a választáson, ha minden tagja úgy dönt: hagyja az egyes körzetekben a legesélyesebb jelöltjét nyerni, ez azonban nem jelent elvi elköteleződést - jelentette ki az LMP miniszterelnök-jelöltje a Republikon Intézmény hétfői rendezvényén.
2018. március 6. kedd 07:41 - HírExtra
 
Szél Bernadett szerint a következő napokban minden ellenzéki pártnak fel kell mérnie, hogy egy kormányváltó szövetség részeként akar viselkedni vagy a saját erőforrásait akarja maximalizálni a következő ciklusra. Hangsúlyozta: a választási törvény is ezt kívánja meg.

Az LMP mindenkivel tárgyal, annak ellenére, hogy továbbra is erős elvi fenntartásai vannak mind a baloldallal, mind a jobboldallal, de az elvi különbségek ellenére is együtt kell működni - hangsúlyozta. "Az MSZP és a DK ujjáról sem fog leesni az aranygyűrű, ha megbeszélik egy jobbikossal, ki mit tud hozzátenni ehhez" - fogalmazott, kevésnek ítélve az MSZP és a DK eddigi aktivitását.

Az LMP feladatának nevezte a mozgósítást, mert - mint mondta - a nagyobb részvételnél sokkal inkább relativizálható a kormánypártok többsége. Fontosnak nevezte azt is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök ne mondhassa, hogy csak Brüsszelben vannak ellenfelei. A miniszterelnöknek a csatákat itthon is meg kell vívnia - vélekedett, és pofátlanságnak nevezte, hogy a kormányfő nem vitázik az ellenzékkel.

Beszámolt arról is: a Momentum vezetőjével, Fekete-Győr Andrással szerdán találkozik, bár információi szerint a tömörülés elvetette a koordinációt.

A menekültkérdésről szólva úgy foglalt állást: az országot védeni kell, és a kerítés is maradna, ahogy határőrségre is szükség van, de gyűlöletkampányra nincs szükség. Kijelentette ugyanakkor: nemzetközi szinten is meg kell vívni a csatákat, szerinte azonban Orbán Viktor ott csak ripacskodik.
Az etnikai homogenitást firtató kérdésre azt felelte: a mennyiség a kérdés, mert ha tömegesen érkeznek az emberek, az más reakciót vált ki a társadalomból.

Az Európai Unióról szólva leszögezte: az Európai Bizottság átláthatatlanul működik, ez pedig nem maradhat így. A többi közt a környezetvédelem területén támogatna közös szabályozást, és egy európai közös hadsereget is szükségesnek tart, de nem a NATO riválisaként, "ahogy Orbán Viktor szeretné".

Szél Bernadett szólt arról is, hogy számára az 1950-es évek hangulatát idézi a szólás- és sajtószabadság jelenlegi szintje. Kijelentette: előbbit még a parlamentben sem könnyű fenntartani. Úgy ítélte meg, hogy Magyarországon sérült a demokrácia, a jogállamiság. Példaként hozta az Állami Számvevőszék működését, amely pártjára idén 9 millió forintos bírságot szabott ki, de úgy ítélte meg, ilyen körülmények között jövőre akár 9 évet is kiszabhat. "Ha nincs jogállam, bármi megtörténhet" - fogalmazott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását