2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):
A brit gazdaságban aktívan jelenlévő külföldi üzleti vállalkozások vezetőit, köztük Váradi Józsefet, a Wizz Air légitársaság vezérigazgatóját tájékoztatta csütörtökön a Downing Streeten Theresa May brit miniszterelnök arról, hogy kormánya milyen kapcsolatrendszert szeretne kialakítani az Európai Unióval a brit EU-tagság megszűnése után.
2018. március 9. péntek 07:04 - HírExtra
 
A londoni miniszterelnöki hivatal csütörtök esti tájékoztatása szerint a meghívottak között volt a Wizz Air vezetője mellett José María Álvarez-Pallete López, a spanyol Telefónica távközlési konglomerátum elnök-vezérigazgatója, Steffen Hoffmann, a német Bosch vegyipari konszern nagy-britanniai üzletágának elnöke, Ian Robertson, a BMW igazgatótanácsi tagja, Soren Skou, a világ legnagyobb szállítmányozási és logisztikai csoportja, az A.P. Moller Maersk vezérigazgatója és több más nemzetközi cég vezető beosztású képviselői.

A Downing Street beszámolója szerint Theresa May biztosította a találkozó résztvevőit arról, hogy Nagy-Britannia a Brexit után is magas színvonalú szabályozói normákat kíván érvényben tartani, és olyan megállapodásokat akar kidolgozni, amelyek támogatják az Európai Unióban és a brit gazdaságban egyaránt honos üzleti vállalkozások tevékenységét.

A brit miniszterelnök megerősítette: London és az EU elkötelezetten törekszik arra, hogy már az e hónapban esedékes uniós csúcsértekezleten megállapodásra lehessen jutni a brit EU-tagság megszűnése után tervezett átmeneti időszak feltételrendszeréről.

A konzervatív párti brit kormány azért szeretne megállapodni a Brexit utáni átmeneti időszakról az EU-val, mert véleménye szerint a brit EU-tagság megszűnésének jövő márciusra várható időpontjában még sem az Egyesült Királyság, sem az Európai Unió, sem az EU-tagállamok nem lesznek abban a helyzetben, hogy zökkenőmentesen meghonosíthassák az új kapcsolatok feltételrendszerének számos elemét.

Az átmeneti időszakban London szándékai szerint Nagy-Britannia és az Európai Unió a jelenlegi szabályrendszer alapján férne hozzá egymás piacaihoz.

Theresa May az utóbbi időben több hasonló találkozót tartott a brit gazdaságban jelenlévő nemzetközi nagyvállalatok vezetőivel, nemrégiben japán óriáscégek nagy-britanniai érdekeltségeinek vezetőit fogadta a Downing Streeten. Erre a megbeszélésre mások mellett a Nomura, a Marubeni, a Mitsui, a Mitsubishi, a Honda, a Nissan, a Toyota és a Panasonic brit üzletágainak képviselői kaptak meghívást, és jelen volt Curuoka Kodzsi, Japán londoni nagykövete is.

A diplomata a megbeszélés utáni sajtótájékoztatóján kijelentette: ha a Nagy-Britanniában honos külföldi cégek tevékenységéből a Brexit következményei miatt "a továbbiakban nem származik nyereség", akkor egyetlen külföldi magáncég sem tudja fenntartani működését a brit gazdaságban. A nagykövet hozzátette, hogy ez nemcsak a japán cégekre vonatkozik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását