2024. április 19. - Emma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):
A sajt napját június 4-én ünnepeljük, ez a nap 2018-ban a sajtok királynőjéről, a camembert-ről szól. Ez az a sajtfajta amely összetett ízeivel, különleges textúrájával még Salvador Dalit is megihlette, és amelyet a francia elnökök nyomán kereszteltek el, manapság pedig a szendvicsek elengedhetetlen összetevője. Ínyenc sajtológia és az eperszezon tiszteletére egy epres szendvics recept nem csak camembert rajongóknak!
2018. június 3. vasárnap 08:11 - HírExtra

Bár a magyarok az évezred kezdetén kevesebb sajtot ettek, mint Európa más nemzetei, tavaly már a hús és a sör után a legtöbbet mi is a sajtokra költöttük. Talán ennek köszönhető, hogy nálunk is egyre többen ünneplik június 4-ét, a sajt világnapját.

Bár ez a jeles nap a tengerentúlról, az Amerikai Egyesült Államokból indult hódító útjára, mára már Európa legnagyobb sajtfogyasztó országaiban is megtartják: Dániában, Izlandon és Finnországban, ahol a legtöbb sajtot eszik az emberek, és természetesen a nagy sajtgyártó nemzeteknél is, így Franciaországban és Olaszországban is. S bár Magyarországon az eladott sajtok közel felét továbbra is a trappista teszi ki, nálunk is egyre népszerűbbek a különböző országokból származó autentikus típusok, így az olasz mozarella és parmezán, a görög feta és a sajtok királynőjeként is tisztelt francia camembert.

Ez utóbbi természetesen Franciaországból származik, egy normandiai faluban készítették el először a 18. század végén. Egy 11 cm átmérőjű, 3 cm vastag csodás nemespenésszel borított, belül krémes sajtkoronghoz 2 liter nyers tehéntej szükséges. Általában 3-4 héten keresztül érlelik, majd csinos fadobozba csomagolják a belül szinte folyós, ínycsiklandóan krémes sajtot, amely az állagát 45-50% zsírtartalmának köszönheti.

A franciák szinte rajonganak érte, nem kevesebb, mint 360.000 gurigát fogyasztanak el belőle évente. De vajon mitől ilyen népszerű a camembert? A fáma szerint a fantasztikus íze miatt, fellelni benne selymes, vajas, krémes, földes, mogyorós, karamellás és gyümölcsös zamatokat, nem hiába a borok nagyszerű kísérője.

A krémes camembert még a világhírű, szürrealista festőt, Salvador Dalit is megihlette. Állítólag az „Az emlékezet állandósága” című festményén látható elfolyó órák ötlete ugyanis egy vacsora közben pattant ki a fejéből, egy olvadozó camembert látványa nyomán. A camembert egyébként is legendás sajtfajta, amelyhez számtalan történet kötődik. A híres, francia Président camembert például 1968-ban született André Besnier tejgyárában. Maga a márkanév franciául „elnököt” jelent, és állítólag maga a tulajdonos nevezte el így a sajtot, mert szerinte Franciaország az elnökök országa, ahol még a halászok klubjának, a tekézőknek, a veteránoknak is elnöke van. Mondta mindezt Charles de Gaulle, az ötödik Francia Köztársaság első elnökének érájában.

Miként is fogyasszuk tehát a camembert? Nagyon finom édeskés ízű gyümölcsökkel (pl. fügével, szőlővel, áfonyával), édeskés chutney-val és dzsemekkel (nemcsak gyümölcsből, hanem akár hagymából). A különböző dió és mogyorófélék is remekül illenek hozzá, különösen a pekándió és a földimogyoró. A vörös borok közül a Villányi Portugiesert, fehérből pedig a Cserszegi Fűszerest ajánlják mellé, viszont azt kevesebben tudják, hogy sörrel is remekül párosítható, mégpedig a cseh pilsenivel.

Manapság Európában és Magyarországon is egyre divatosabbak a minifalatkák, illetve a szendvicsek, hiszen praktikusak, könnyen elkészíthetőek, finomak és bármely étrendbe beilleszthetőek. Ezek a finom, színes, izgalmas szendvicsek valódi ízbombák, amelyek tökéletesen foglalják keretbe ezt a gazdag ízvilágú sajtfajtát. Az fantasztikus íz mellett persze az sem mellékes, hogy a camembert rengeteg vitamint (B12, B5, B3, B2 és A vitamin) tartalmaz, mindemellett pedig remek kalciumforrás.

Az eperszezonra való tekintettel pedig egy igazán különleges szendvics receptje:
Hozzávalók:
- Président Camembert
- eper
- toast kenyér
- fekete bors
- kápia paprika
Elkészítés:
Ha ínyenc vagy, ez a recept neked szól! Egy szelet pirítósra helyezz Président Camembert- és eperszeleteket váltakozva, majd halmozd rá a sült kápia paprikát, végül szórd meg friss tört borssal! Készen állsz az ízek garmadájára?

Tipp:
A kápia paprikát előmelegített sütőben süsd 180°C-on 20-30 percig. Vedd ki a sütőből, húzd le óvatosan a héját, majd sózd, borsozd.

 
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását