2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

50 éves Nazareth Budapesten

Ötvenedik születésnapi turnéja keretében Budapesten is koncertet ad a Nazareth. A legendás skót hard rock zenekar december 5-én az újbudai A38 hajón lép fel, és öt év szünet után tér vissza a magyar fővárosba.
2018. május 9. szerda 15:03 - HírExtra
 

A Dunfermline skót városból fél évszázada indult együttesben az egykori alapítók közül ma már csak a 71 éves Pete Agnew basszusgitáros szerepel. A szintén alapító énekes, Dan McCafferty 2013-ban egészségügyi okokból visszavonult az aktív zenéléstől, helyét a walesi Carl Sentance vette át - közölte a szervező Livesounds szerdán az MTI-vel.

A Nazareth új frontembere korábban többek között a Krokusban és a Tokyo Blade-ben énekelt, de dolgozott együtt Geezer Butlerrel (Black Sabbath), Paul Chapmannel (UFO), Vinny Appice-szel (Dio, Sabbath) és Don Airey-vel (Deep Purple) is. A Nazareth-ben Jimmy Murrison 1994 óta gitározik, a dobokon játszó Lee Agnew (a basszusgitáros fia) 1999 óta tag.

A Nazareth nevét nem a bibliai városról, hanem egy amerikai településről kapta, amely egyik korai dalukban szerepelt. McCaffertyék 1970-ben költöztek Londonba, megjelent és sikeres lett a debütáló album (Nazareth - 1971), rá egy évre pedig már a Deep Purple-lel turnéztak. A Purple basszusgitárosa, Roger Glover produceri közreműködésével jelent meg 1973-ban a Razamanaz című lemez, amely betört a brit slágerlistára, és kezdetét vette a csapat legsikeresebb korszaka.

Az 1975-ben megjelent Hair of the Dog címadó dala a rádiók nagy kedvence lett, a szintén ezen a lemezen szereplő Love Hurts pedig a Nazareth máig legismertebb balladája, amely hónapokig volt a slágerlistákon a világ számos országában. A csapat zenéjét elsősorban Dan McCafferty karcos, karakteres hangja, valamint a kemény, de egyben tiszta és könnyed gitárjáték határozta meg.

Az eddig 60 millió lemezt eladott együttes időről időre kiad egy-egy albumot vagy dalt. 1981-ben a Holiday című szerzeményből lett sláger, 1993-ban a Guns N' Roses is feldolgozta a Hair of the Dogot. A Nazareth 40. születésnapján, 2008-ban kiadott Newz című album megjelenését követően majdnem egy éven át járták Európát. Magyarországon többször is járt a zenekar, először 1983-ban a pilisborosjenői Fenevad Fesztiválon, legutóbb öt éve a budapesti Club 202-ben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását