2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):
Lehet, hogy sokan úgy gondolják, hogy érdemes kivárni az ingatlanvásárlással, még akkor is, ha újépítésű ingatlanról van szó. Ugyanakkor, ha vetünk egy pillantást az elmúlt egy-két évben jellemző trendekre, és mindehhez hozzávesszük a kedvezményes áfa körüli bizonytalanságot, akkor már egy kicsit másként fest a helyzet. Nem mindegy azonban, hogy mibe fektetjük a pénzünket, különösen a Balatonon.
2018. július 7. szombat 09:51 - HírExtra

Minél előbb sikerül valakinek kiválasztania újépítésű társasházi lakását, és belevágnia a vásárlási folyamatba, annál olcsóbban fog hozzájutni. Az újépítésű lakások ára ugyanis - annak ellenére, hogy egyre növekszik a kínálat - nem lesz már alacsonyabb - hívta fel a figyelmet Balla Ákos, a Balla Ingatlan tulajdonos-ügyvezetője.

Mi az oka a folyamatos áremelkedésnek?

Az áremelkedés egyik oka, hogy emelkednek az építési költségek, többek között az építőpart egyre inkább feszítő munkaerőhiány miatt, de közrejátszik az is, hogy egyre drágábbak az építőanyagok. Mint a szakértő elmondta, az építési költségek eddigi emelkedése annyira nagymértékű volt az elmúlt években, hogy emiatt folyamatosan emelni kellett az új építésű projektekben megépülő lakások eladási árain.

Az áremelkedés másik oka viszont az, hogy minél közelebb van egy projektnél az átadási határidő, annál magasabb áron kínálják a beruházók a benne található ingatlanokat. Egyre több fejlesztés jut el ugyanis befejezés-közeli stádiumba, és az ilyen készültségi fokú ingatlanok többe kerülnek, mint a tervezőasztalon lévők. Egyszerűen azért, mert a vásárlók jobban bíznak azokban az ingatlanokban, melyek már elkészültek, vagy egy bizonyos készültségi foknál tartanak - tehát már látható az ingatlan -, így ezek iránt nagyobb az igény.

Amire még fontos figyelni a vásárlást fontolgatóknak, hogy a jelenlegi szabályozás szerint csak 2019 végéig marad az új lakások 5 százalékos áfája. Azokat a projekteket melyek eddig az időpontig elkészülnek, még nem érinti - azaz nem drágítja - az áfa emelkedése. Ezután viszont tovább emelkedő, sőt megugró árakra számíthatunk, ugyanis a kivitelezők innentől már beépítik az eladási árakba a nagyobb mértékű áfát.

Balla Ákos szerint tehát minél előbb vásárolt valaki újépítésű lakást, annál jobban jár. És nemcsak azért, mert olcsóbban jut hozzá az ingatlanhoz, hanem azért is, mert nagyobb kínálatból is tud válogatni.

Mi a helyzet a Balatonon?

A Balatonnál is gombamód szaporodnak az újépítésű projektek, és úgy tűnik, hogy van is rájuk kereslet. Mint Krausz Gábor, a Balla Ingatlan siófoki irodájának vezetője elmondta: szinte mindent értékesíteni lehet, de igazán az újépítésű apartmanok a keresettek. Vannak azonban közöttük is kiemelkedően jó lehetőségek a befektetésre.

Az elmúlt években rengeteg építkezés indult a Balaton déli partján, melyek kifutása jelenleg 2019 vége felé várható. Ezekre az építkezésekre jelentős az érdeklődés, jól fogynak a lakások, ezért további árnövekedésre számíthatunk ezeknél. A szakértő becslése szerint, ha egy projekt a tervek szerint mondjuk jövő nyárra készül el, akkor a mostani árakhoz képest várhatóan 10-15 százalékkal drágábban kínálják majd a benne található lakásokat.

2019 végéig nem is vár változást a balatoni piacon a szakértő, vagyis nem valószínű az eddig áremelkedési trend megtörése. Ráadásul a kedvezményes áfával kapcsolatban egyelőre teljes a bizonytalanság, így érdemes inkább azzal számolni, hogy nem hosszabbítják meg azt. Ez pedig azt jelenti, hogy nincs mire várni, hiszen így 2020-ban még magasabb árakkal számolhatunk.

Különösen a nagyon jó fekvésű ingatlanok, illetve egyedi fejlesztések esetében nem érdemes várni, mert ezekből most is hiány van. Márpedig az ilyen kiemelkedő adottságú projektek azok, melyekbe érdemes fektetni a pénzüket a vevőknek. Az ilyen ingatlanok többet nyújtanak a vásárlóknak, mint egy átlagos part menti apartman, és ezeket ráadásul rendkívül könnyű kiadni is.

Egy különleges beruházás: a Marina Sétány Penthouse

Az ilyen egyedi és értékálló befektetések közé tartozik a Marina Sétány Penthouse. A legtöbb Balaton-parti beruházás eléggé egyforma képet mutat, és kevés az olyan projekt, ahol nem a profitra helyezik a legnagyobb hangsúlyt a beruházók. A Marina Sétány Penthouse esetében azonban már akkor érezni, hogy többről van szó, ha csak ránézünk a tervekre - magyarázta Krausz Gábor.

A fejlesztés helyszíne egyébként kiváló: Balatonszemes hangulatos üdülőközpontjában közvetlenül a vitorláskikötő mögött található, balatoni panorámával, és mindössze 150 méterre a legközelebbi szabadstrandtól. Az apartmanházban 52 lakás, valamint egy étterem kap helyet, a lakások mérete 40-100 négyzetméter között változik, természetesen mindegyik teraszos vagy erkélyes. Közülük 48 néz a Balatonra, 9 saját kertes, míg 16 penthouse jellegű.

A kivitelezési munkák már zajlanak, a befejezést 2019 júliusára tervezik, és ez a fejlesztők saját kivitelező kapacitásai miatt tartható is lesz. Ami az árakat illeti: 27-119 millió forint között változnak, de a felső értékhatár közelében található ingatlanok esetében már óriási, 100-183 négyzetméteres, igényes kialakítású, jakuzzi medencés penthouse-teraszok is tartoznak az apartmanokhoz.
Forrás: Balla ingatlan
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását