2024. április 19. - Emma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

A migráció is témája a svéd kampánynak

Szakértők szerint újdonság, hogy a migráció központi témává vált a vasárnapi svéd választásokon, és ez hozhatta a bevándorlásellenes Svéd Demokraták megerősödését.
2018. szeptember 10. hétfő 08:10 - HírExtra
 

Kovács Istvánt, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatóját és ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogászt arról kérdezték vasárnap este az M1 aktuális csatornán, hogy az első exit poll eredmények szerint 39,6 százalékot elérve győzhetett az ellenzéki jobbközép választási szövetség a választáson, szemben a kormányzó szociáldemokraták vezette baloldali koalíció 39,4 százalékával. A Svéd Demokraták (SD) párt a voksok 19,2 százalékát kaphatta.

Kovács István közölte: "nagyon fej fej mellett vannak" a pártszövetségek, ezért kifejezetten valószínű, hogy kisebbségi kormány alakulhat majd.

Ifjabb Lomnici Zoltán elmondta: a törvényhozásban a házelnök négyszer szólítja fel kormányalakításra az érintetteket, a határidő pedig november 15-e, akkor kell benyújtani a költségvetést. Jelezte: a klasszikus témák mellett egyértelműen megjelent a migráció a kampányban; Svédország gazdasága nagyon erős, rekordalacsony a munkanélküliség, de "bejött a terror", a bizonytalanság és "a migránsok okozta hétköznapi nehézségek".

Kovács István ehhez hozzátette: újdonság, hogy a bevándorlás központi témává vált Svédországban, mert bár rengeteg bevándorló érkezett a '60-as évektől, "úgy nevelték a svéd társadalmat", hogy erről nem szabad beszélni. Az hozhatja a Svéd Demokraták megerősödését, hogy a kampányban a migráció vált a fő témáva - hangsúlyozta. Áttörésnek nevezte a párt eredményét, főleg azért, mert jelentős "médiaellenszélben" tevékenykedtek.

Ifjabb Lomnici Zoltán megjegyezte: a bevándorlók hagyományosan balra szavaznak, erre Franciaországot hozta példaként, ahol 90 százalék fölötti arányban voksoltak Francois Hollande volt köztársasági elnökre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását