2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Iránnak nem tetszik az amerikai hozzáállás

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter csakis rossz lépéseket tett eddig Irán ügyében - hangoztatta Mohamed Dzsávád Zárif, iráni külügyminiszter az egyik amerikai televízióban vasárnap sugárzott interjújában.
2018. október 1. hétfő 10:17 - HírExtra
 

Az iráni diplomácia vezetője szerint az amerikai külügyminiszter nem csupán Irán ellen tett rossz lépéseket, hanem "nagy tévedései vannak az egész térségben".

Dzsávád Zárif, aki a CBS Szemben a nemzettel című, szokásos heti politikai vitaműsorának adott interjút a héten az ENSZ-közgyűlés ülésszakán, leszögezte: Teherán álláspontja szerint Washingtonnak komolyan felül kellene vizsgálnia politikáját az egész térségben. Kifejtette továbbá: "még mindig él a lehetőség, hogy Irán újraindítja atomfegyver-programját". Hozzátette: ez még azért nem történt meg, mert az európai nemzetek azon vannak, hogy segítsenek Iránnak az atomalku "gazdasági jutalékának" megtartásában.

Dzsávád Zárif "példátlannak" mondta, hogy Donald Trump amerikai elnök szankciókkal fenyegette meg azokat az európai országokat, amelyek továbbra is gazdasági kapcsolatokat ápolnak Iránnal. Mint fogalmazott: "az Egyesült Államok azt kéri országoktól, hogy sértsék meg a nemzetközi jogot és azt mondja országoknak és vállalatoknak, hogy amennyiben tiszteletben tartják a nemzetközi jogot, akkor megbünteti őket".

Az iráni külügyminiszter leszögezte, hogy ha az amerikai kormányzat továbbra is törvénytelenségre bíztatja szövetségeseit, annak meglesznek a következményei. "A nemzetközi közösség nem fogja elfogadni, hogy valaki csak jön és utasításokat ad" - fogalmazott. Utalt arra, hogy néhány vállalat - a szankcióktól való félelmében - már valóban beszüntette kapcsolatait Iránnal, de - mint mondta - Teherán ennek ellenére továbbra is együttműködik az európai államokkal és vállalatokkal.

Az amerikai álláspontot Zarif úgy értékelte: az "nem az erő jele". Úgy vélte, hogy az amerikai kormányzat elszigetelte magát Irán ügyében a világtól, és utalt arra, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) héten Iránról tartott vitájában a 15 BT-tag közül 14 bírálta Washingtont, mert felmondta az iráni atomegyezményt.

Washington és Teherán viszonya különösen az idén május óta romlott meg, amikor a Trump-kormányzat egyoldalúan felmondta a 2015-ben megkötött többhatalmi atomalkut. Az amerikai elnök kedden, az ENSZ-közgyűlés ülésszakán elmondott beszédében "korrupt rezsimnek" minősítette Iránt, azt állította, hogy a nemzetközi terrorizmus fő támogatója, és arra szólította fel a világ nemzeteit, hogy "agressziója miatt" szigeteljék el Teheránt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását