2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

75 éve alakult a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara

Megalakulásának 75. évfordulóját ünnepli idén a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, amely ez alkalomból ünnepi koncertet adott a Zeneakadémia Nagytermében.
2018. október 11. csütörtök 13:41 - HírExtra
 

A koncerten a régi és az aktív zenészek együtt álltak színpadra, a műsort Vásáry Tamás és Kovács János vezényelte - hangzott el az M5 csatorna szerdai Kulturális Híradójában.

A koncerten Dohnányi Ernő Ünnepi Nyitánya is elhangzott, amelyet 1923-ban komponált a zeneszerző, aki 20 évvel később, 1943-ban hívta életre a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát.

"A háborús években és időkben vigaszt nyújtott az embereknek, békében pedig valami olyan értéket, amit senki más nem tud adni, mert ez a zenekar olyan különleges tudás birtokában van, amit csak a stúdiókban lehet megszerezni" - mondta Igric György, a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek művészeti vezetője.

A zenekar a megalakulása óta eltelt 75 év alatt a zenetörténet összes korszakából merített, idén január óta pedig 20 magyar kortárs szerző művét vette fel. "A kortárs zenéért talán nincs még egy zenekar, amely ennyit tett volna, hiszen az elmúlt 75 évben talán a legtöbb kortárs magyar szerző művét szólaltatta meg" - fűzte hozzá a vezető.

A keddi koncerten magyar szerzők művei hangzottak el Vásáry Tamás és Kovács János dirigálásában, de közreműködött mások mellett Ránki Dezső zongoraművész is, aki Liszt Esz-dúr zongoraversenyét játszotta.

Kovács Géza, a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek ügyvezetője úgy fogalmazott: "a rádiózenekar mindig is Magyarország egyik legkiválóbb együttese volt és a nemzetközi zenei életben is fontos szerepet tölt be, Magyarországon pedig egyedülálló tulajdonképpen az a feladat, amit ellát".

A zenekar a következő évadokban is világnagyságok vendégszereplésével készül közönségének, mások mellett Carlo Montanaro olasz karmestert is meghívták Magyarországra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását