2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Terroszervezetet kaptak el az oroszok

Az Iszlám Állam (IÁ) elnevezésű terrorszervezet egy 18 fős tatárföldi sejtjének őrizetbe vételéről számolt be kedden az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közönségkapcsolat-osztálya.
2018. október 31. szerda 09:34 - HírExtra
 

Az FSZB közlése szerint a konspirációban működő csoport tagjait egy, a belügyminisztériummal és a nemzeti gárdával közösen végrehajtott különleges művelet során fogták el Naberezsnije Cselni városban. A terrorista sejtet külföldről irányították.

A szolgálat arról tájékoztatott, hogy a tizennyolc helyen végrehajtott házkutatás során a hatóságok lőfegyvereket és hozzájuk való lőszert, továbbá szélsőséges irodalmat és IÁ-jelvényeket foglaltak le. A csoport tagjai azt tervezték, hogy terrorcselekményeket hajtanak végre, majd Szíriába távoznak. Toborzással is foglalkoztak.

Vlagyimir Grigorjev, a Független Államok Közössége (FÁK) tagállamai Terrorelhárító Központjának osztályvezetője keddi moszkvai sajtótájékoztatóján közölte, hogy alvó terrorista sejtek jelenleg a világ 60 országában működnek. Elmondta, hogy ilyenek vannak Oroszországban és más FÁK-tagállamokban is.

Az alvó sejteket Grigorjev szerint hadszínterekről visszatérő terroristák hozzák létre. Mint mondta, a FÁK-országokra a biztonsági szervek tevékenységének köszönhetően nem jellemző, hogy a harcokat túlélt csoportok központosított és szervezett módon térnének vissza. Szavai szerint a harci cselekmények részvevőinek mintegy 30 százaléka tér vissza hazájába, egyebek között a menekültáramlással visszaélve.

A terrorelhárító központ adatai szerint Oroszországban az év eleje óta hat terrorcselekményt akadályoztak meg, és 50 terroristát likvidáltak.

Vlagyimir Putyin elnök csütörtökön azt mondta, hogy az FSZB az első kilenc hónap folyamán 26 terrorista indíttatású bűncselekményt, köztük 15 terrorcselekményt akadályozott meg.

Grigorjev közölte, hogy csak az Észak-Kaukázusban nemzetközi terrorszervezetek 20 alvó sejtjének tevékenységét gátolták meg. Ezeknek több mint 120 tagjuk volt, többnyire fiatalok.

Marianna Kocsubej, a terrorelhárító központ tudományos konzultatív bizottságának elnöke kijelentette, hogy az internetes toborzás túlnyomórészt a FÁK-országokról kívülről, többnyire Európából történik. Mint mondta, a szakelemzés azt bizonyítja, hogy Oroszország ellen "valóban információs háborút folytatnak".

A Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének parlamenti közgyűlése egyébként kedden Moszkvában ajánláscsomagot fogadott el a tagállamok - Oroszország, Fehéroroszország, Örményország, Kazahsztán, Kirgizisztán, és Tádzsikisztán - közötti jogharmonizációról, egyebek között a terrorszervezetté minősített csoportok listájának egységesítése terén. A tanácskozáson elfogadták a terrorizmus és a szélsőségesség elleni információs harcról, valamint a kritikus fontosságú objektumok védelméről rendelkező törvénytervezet mintáját is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását