2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Uniós pénzt csaltak el - nem politikusok

Vádat emelt az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) igazságügyi ajánlása nyomán a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség három nő ellen, akik úgy kaptak összesen 306 millió forint európai uniós és magyar állami támogatást hűtőházak építésére, hogy a beruházást papíron jelentősen túlárazták - közölte a főügyészség megbízott vezetője csütörtökön az MTI-vel.
2018. november 15. csütörtök 11:18 - HírExtra
 

Martossy György főügyész közleményében azt írta, a vádirat szerint egy szabolcsi céget vezető nő két egyéni vállalkozó lányával elhatározta, hogy hűtőházakat építenek gyümölcstermesztéssel foglalkozó vállalkozásuk korszerűsítéséhez uniós, illetve magyar állami támogatással.

A fejlesztés elindításához azonban nem volt meg a kötelező, 55 százalékos önerejük, ezért a három nő úgy döntött, hogy az építkezés kivitelezője az anya cége lesz, papíron pedig jelentősen túlárazzák a beruházást, azt a látszatot keltve, hogy rendelkeznek a szükséges önerővel. Valójában kizárólag a támogatásból akarták a hűtőházakat felépíteni - ismertette a főügyész.

Az építkezéshez az anya cége alvállalkozókat vont be, akik elvégeztek minden feladatot, majd ezt a munkát a nő több mint kétszeres áron továbbszámlázta a lányainak. A vádlottak a támogatási kérelmekben úgy mutatták be a beruházást, mintha az 700 millió forintba került volna, noha a tényleges bekerülési költség csupán ennek alig fele volt.

A vádlottak 306 millió forintot szereztek meg jogosulatlanul.

A nyomozás során a két hűtőházat zár alá vette a bíróság.

Az ügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a három nő ellen.

A vádiratban nemcsak börtönbüntetés és pénzbüntetés kiszabását indítványozták, hanem azt is, hogy a bíróság szabjon ki vagyonelkobzást a jogosulatlanul megszerzett pályázati pénz erejéig, az anyát tiltsa el a gazdasági társaság vezetői tisztségviselői foglalkozás gyakorlásától, továbbá szüntesse meg a bűncselekmény elkövetéséhez felhasznált gazdasági társaságot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását