2024. április 18. - Andrea, Ilma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Netanjahu nem akar több tanút

Benjámin Netanjahu miniszterelnök nem hosszabbítja meg a Hebronban állomásozó nemzetközi megfigyelő csoport mandátumát - jelentette a Walla című hírportál hétfőn.
2019. január 29. kedd 09:29 - HírExtra
 

"Nem tesszük lehetővé az ellenünk fellépő nemzetközi erők további jelenlétét" - közölte az izraeli kormányfő hétfőn az újság szerint a Ciszjordániában élő telepesek nyomásának engedve.

A városban húsz éve járőröznek az Ideiglenes nemzetközi jelenlét Hebronban (Temporary International Presence in Hebron, TIPH) nevű szervezet civil megfigyelői. A TIPH kék egyenruhás tagjai akkor jelennek meg, ha vitás ügyek merülnek föl a városnak abban a részében, ahol zsidó telepesek élnek a palesztin többség körében.

Előzőleg a telepesek és a rendőrség azért panaszkodott, mert szerintük a TIPH tagjai szándékosan súrlódásokat okoznak, hogy "ezzel igazolják magas járandóságukat". A rendőrség azt is sérelmezte, hogy megzavarták az ellenőrző pontoknál a palesztinokat átvilágító izraeli katonákat, szerintük rendre szembehelyezkedtek a katonai egységekkel.

A TIPH-et 1994-ben alapították a Pátriarkák sírjánál található Ibrahimi-mecsetben elkövetett fegyveres mészárlás után, amelyben a Baruch Goldstein nevű telepes megölt huszonkilenc, és megsebesített százhuszonöt imádkozót. A szervezetet Norvégia, Svájc, Svédország, Törökország és Olaszország támogatja. A civil megfigyelő misszió jelenleg 64 külföldi és 13 helyi munkatárssal működik.

Hebron a zsidók számára kiemelt jelentőségű, a vallás második legszentebb városa Jeruzsálem után, mert ott találhatók a bibliai pátriárkák sírjai, akik közül Ábrahámot Ibrahim néven az iszlám is ősatyjaként tiszteli.

Hebron Ciszjordánia részeként 1948-ban, Izrael függetlenségi háborúja után Jordánia ellenőrzése alá került, egészen 1967-ig. A város szomszédságában a hetvenes években Kirjat-Arba néven zsidó telepesek újabb várost építettek fel, de a palesztinok lakta Hebronba is betelepedett több tucat szélsőségesen vallásos és nacionalista telepes.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását