2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Jól ment a francia gazdaság

A francia kormány adó- és gazdaságpolitikája ellen tiltakozó sárgamellényes mozgalom erőszakba torkolló tüntetéseinek dacára a vártnál stabilabban zárta a tavalyi évet Franciaország gazdasága.
2019. január 30. szerda 13:53 - HírExtra
 

A francia statisztikai hivatal (Insee) szerdán közzétett első becslése szerint tavaly október-decemberben az előző negyedévhez képest 0,3 százalékkal gyarapodott Franciaország hazai összterméke (GDP), csakúgy mint a harmadik negyedévben. Elemzők mindössze 0,1 százalékos növekedésre számítottak.

Az euróövezet második legnagyobb gazdaságában a tavalyi utolsó negyedévben az export volt a növekedés fő hajtóereje. Az export negyedéves szinten 2,4 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben mért 0,2 százalék után, míg az import 1,6 százalékkal bővült az előző negyedév 0,7 százalékos csökkenése után.

Az állóeszköz-beruházások növekedési üteme 1,0 százalékról 0,2 százalékra lassult, ezen belül a vállalati beruházások esetében 1,7 százalékról 0,3 százalékra esett. A háztartások fogyasztása - a francia gazdasági növekedés hagyományos hajtóereje - 0,4 százalékos emelkedésről stagnálásra váltott, míg a kormányzati kiadások az előző negyedévi 0,2 százalékról 0,3 százalékra nőttek.

A tavalyi év egészében mindössze 1,5 százalékkal bővült a francia gazdaság, ami nem éri el a kormány 1,7 százalékos előrejelzését, és jelentősen elmarad a 2017-ben elért 2,3 százalékos növekedéstől.

Tavaly Franciaország exportja 3,1 százalékkal, importja pedig 1,1 százalékkal bővült, 2017-hez képest a kivitel növekedési üteme 1,6 százalékponttal, az importé pedig 3,0 százalékponttal csökkent. A háztartások fogyasztásának növekedése 1,1 százalékról 0,8 százalékra esett vissza, a kormányzati kiadásoké pedig 1,4 százalékról 1,0 százalékra süllyedt. A tőkeberuházások növekedési üteme 4,7 százalékról 2,9 százalékra lassult, ezen belül a vállalatoké 4,4 százalékról 3,9 százalékra, a háztartásoké pedig 5,6 százalékról 2,0 százalékra gyengült.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását