2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Erősödik az ISIS?

Az Iszlám Állam terroristái Szíriában 6-12 hónapon belül újra erőre kaphatnak - írta hétfőn közzétett jelentésében az amerikai védelmi minisztérium főfelügyelői hivatala.
2019. február 5. kedd 08:10 - HírExtra
 

Az elemzés szerint az Iszlám Állam Szíriában lévő terroristái változatlanul jelentős támogatást kapnak külföldről, és továbbra is külföldi terroristák tucatjait vonzzák mind Szíriába, mind Irakba.

A jelentés megállapítja: a terrorszervezet Irakban gyorsabban újítja meg képességeit és kulcsfontosságú szerepét, mint Szíriában, ugyanakkor Szíria keleti vidékein az Iszlám Államnak változatlanul mintegy kétezer terroristája harcol.

A helyi hatóságok nemcsak Irakban, hanem Szíriában is nagy mértékben az amerikaiak vezette nemzetközi koalícióra támaszkodnak - fogalmaz a Pentagon dokumentuma.

A védelmi tárca elemzése "kitartó harcosokként" dicséri a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű, kurdok vezette - és többségében kurdok alkotta - és az Egyesült Államokkal szövetséges katonai koalíció tagjait. De felhívja a figyelmet egy esetleges - a megfogalmazásában - "török invázióra" is, mivel az SDF-ben részt vevő, Népvédelmi Egységek nevű kurd milícia (YPG) harcosait Ankara a törökországi kurd szeparatisták szövetségesének tartja.

Az Iszlám Állam teljes legyőzéséhez a Pentagon szerint úrrá kell lenni a terrorszervezet vidéki beágyazottságán, meg kell semmisíteni a terroristák alagútjait és búvóhelyeit, meg kell erősíteni a szíriai-iraki határt és meg kell oldani a szunniták lakta vidékek biztonságát.

A Pentagon azt követően tette közzé helyzetelemzését, hogy Donald Trump elnök decemberben bejelentette: fokozatosan csökkenti, majd kivonja a Szíriában és Afganisztánban lévő amerikai csapatokat. Döntését a Republikánus Pártban is bírálattal illetik, és részben ennek következtében nyújtotta be lemondását James Mattis védelmi miniszter. Szíriában mintegy kétezer amerikai katona tartózkodik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását