2019. augusztus 19. - Huba
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

A menekültek jogait is tiszteletben kell tartani

A menekültek, menedékkérők és migránsok alapvető emberi jogainak tiszteletben tartására szólította fel Olaszországot csütörtökön az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa.
2019. február 9. szombat 12:49 - HírExtra
 

Dunja Mijatovic a Giuseppe Conte olasz miniszterelnöknek küldött nyílt levelében azt kérte, hogy a római kormány mielőbb tisztázza, milyen intézkedéseket kíván hozni a menedékkérőket és a nemzetközi védelemre szorulókat megillető alapszintű ellátás további biztosítása érdekében.

A biztos aggodalmát fejezte ki a tavaly szeptemberben elfogadott biztonsági és migrációs törvényerejű rendelettel kapcsolatban, amely szerinte negatív hatással lehet a menekültek és a menedékkérők emberi jogaira, különösen a lakhatás, az egészségügyi ellátás és az oktatás terén.

Továbbá sajnálatosnak nevezte a Rómához közeli Castelnuovo di Porto menedékkérő-tábor elsietett kiürítését, rámutatva, hogy a központ bezárása megzavarhatja az évek óta tartó, helyi szintű integrációs és rehabilitációs törekvéseket.

Mijatovic mély aggodalmának adott hangot azon bevándorlók helyzetével kapcsolatban, akiket a közelmúltban kimentettek a Földközi-tengerből, azonban még hetekig nem szállhattak partra Olaszországban, ugyanis nem kaptak erre hatósági engedélyt, amíg nem született megállapodás az Európai Unión belüli elosztásukról.

"Továbbra is figyelmeztetni fogom a többi európai államot a szolidaritás fontosságára, annak garantálása érdekében, hogy Olaszország és a többi érkezési ország ne maradjon magára a helyzet kezelésében" - emelte ki.

Leszögezte ugyanakkor, hogy az olasz kormánynak ettől függetlenül biztosítania kell a kimentettek emberi jogi védelmét, ez nem tehető kockára az EU-tagországok közötti nézeteltérések miatt. "A humanitárius megfontolásoknak kell elsőbbséget élvezniük" - fogalmazott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Ön szerint mit várhat a világ Donald Trump elnökségétől?
Trump maga az élő dögvész. Háborút, szegénységet, könnyeket...
Valószínűleg a történelem legmegosztóbb amerikai elnöke lesz, jó pár rossz húzással
Semmi különöset, bár nem szimpatikus.
Semmi különöset, bár szimpatikus.
Jónak tartom Trump kinevezését, a világ jó irányba halad.
Biff Tennen már van, de hol marad Marty Mcfly?
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását