2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Elosztósorok túlfeszültség elleni védelemmel

A villanyszerelők lakásfelújítások alkalmával, illetve elektromos hálózatok kiépítésekor mindig gondolnak az elektromos háztartási berendezések és a vezetékek túlfeszültség elleni védelmére. Olyan készülékeket építenek be, amik megóvnak a túlfeszültség káros hatásaitól.
2019. február 22. péntek 17:59 - HírExtra
 
Elektromos készülékeink számának növekedésével együtt nő a csatlakoztatásukhoz szükséges csatlakozóaljzatok száma is. Fontos tudni, hogy egy hibás elektronikai berendezés csatlakoztatása is képes túlfeszültséget okozni a rendszerben. Óvjuk meg a hálózatunkat.

Ha a túlfeszültség elleni gyors védelemmel szeretnénk biztosítani egy-egy elektronikai berendezésünket az otthonunkban, akkor a túlfeszültség elleni védelemmel ellátott elosztósorok jelentik a megoldást. Ezek a berendezések megfizethetőek, és mi magunk is egyszerűen elvégezhetjük a telepítésüket. Esztétikai szempontok figyelembevételével választhatunk a rejtett vagy süllyesztett túlfeszültség védelemmel ellátott elosztók közül is.

A túlfeszültség káros hatásai

Ingatlanok építésekor vagy az elektromos hálózat felújításakor a villamossági biztonságtechnika megköveteli a túlfeszültség elleni védelem kiépítését, mivel napjaink háztartásainak elengedhetetlen kellékei a különböző teljesítményű elektronikai berendezések. Ide tartoznak például a konyhai elektronikai eszközök, számítógépek vagy a riasztó berendezések. A túlfeszültség nemcsak a mi elektronikai eszközeinkben okozhat nagy károkat, hanem például a telefon-, internet-, vagy televízió szolgáltatók átjátszó központjaiban is.



Túlfeszültség keletkezhet bizonyos áramkörök ki- és bekapcsolásakor, hibás készülékek üzembe helyezésekor, vagy villámcsapáskor, amely az elektronikai berendezések működését zavarhatja és rongálhatja meg.

A kár elhárításának a költségei közé fog tartozni az új készülék vásárlása és a megrongálódott hálózat helyreállítása. A pénzügyi veszteség mellett az időkiesés, és egyéb járulékos adatveszteségek is felmerülhetnek ilyen esetben.

Megoldás, megelőzés

Túlfeszültség ellen a leghatékonyabb megoldás túlfeszültség védelemmel ellátott eszközök, berendezések telepítése. Emellett javasolt időről időre ellenőriznünk a hálózatot is. Soha ne legyen túlterhelve. Ennek ellenőrzéséhez mérhetjük vagy akár ki is számolhatjuk a feszültséget.

Figyeljünk az eszközeinkre, és csak a gyártó előírásainak megfelelően üzemeltessük azokat. Hiba gyanúja esetén és annak megelőzésére is a legjobb megoldás a túlfeszültség elleni védelemmel ellátott gépek és kiegészítők alkalmazása, így a túlfeszültség elleni védelemmel ellátott elosztók használata is.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását