2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Tanulásra kódolva, avagy gyerekek a nagyvilágban

A szülők többsége örül, ha a gyermeke jól tanul és jó osztályzatokat kap az iskolában. Igen ám, de a gyerekeknek nincs mindenhol lehetőségük iskolába járni, mégis megtanulják azokat, amikre az élethez szükségük van. Akkor hogy is van ez? Tényleg tanulásra vannak kódolva a gyermekeink?
2019. február 26. kedd 11:06 - HírExtra
 

A jó hír az, hogy igen. Mivel az emberek gyerekkora a leghosszabb a természetben, így a gyerekeknek ezt mindenképp jelentős mennyiségű új dolog megtanulásával kell tölteniük. Ez persze nagyrészt a különböző, gyűjtögető életformát követő népeknél figyelhető meg. Ezeken a helyeken a gyerekek nagyobb szabadságot kapnak tanulás terén, hiszen valamilyen szinten maguk dönthetnek arról, hogy mit is szeretnének megtanulni. Itt a gyerekek egymással játszanak, egymástól tanulnak. Vannak persze olyan készségek, amiket nem kell tanítani, mert maguktól mennek, mint amilyen a járás, beszéd és a játék. Ezen kívül pedig akadnak azok a készségek, amik nagyobb erőfeszítést igényelnek, amikhez kell a felnőtt segítség az oktatásban. Ilyen az írás, az olvasás és a matematika.

Tegyünk egy gyors kitérőt az óvodák felé. Nem véletlen, hogy manapság az óvodai nevelés jelentős részében vegyes csoportok vannak, ami azt jelenti, hogy különböző korú gyerekek járnak egy csoportba. Ez igazán hasznos, mivel a nagyok ezáltal felelősséget és empátiát tanulnak, valamint például szolgálnak a kisebbek számára. Ezért fontos a pedagógus feladata, hogy ez a példa jó legyen.

 

Mivel a gyermekek agya az utóbbi évtizedekben óriási fejlődésen ment keresztül, számos országban nagy napszerűségnek örvend az úgynevezett szabadtanulás, ami iskolarendszeren kívül történik. Ráadásul az otthon megszerzett ismeretek messze nem egyenértékűek az intézményi keretek között elsajátított tudással.

Maga a tanulás folyamata egy nyugodt, kiegyensúlyozott légkört kíván, hiszen csak ilyen környezetben képes a gyermek a maximumot nyújtani. Stresszes, ideges közegben a túlélésre játszik, így elterelődik a figyelme arról, hogy tanuljon. Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy olyan közegben tanuljanak a gyerekek, ami inspirálja őket és jelen van a fizikai kontakt is, mivel ez nagyban segíti a kreativitást.

A gyerekekről fontos tudni, hogy nagyban különböznek tanulási stílusukban. Néhány gyerek kíváncsibb, mint mások. A tanulási stílusokban nemek közötti különbségek is vannak. A fiúk több kockázatot vállalnak és többet tanulnak cselekvés közben. A lányok sokkal óvatosabbak, és először az információt szerzik meg, mielőtt cselekednének. A lányoknak jobb a verbális képessége, míg a fiúk jobban tájékozódnak a térben, ami a későbbiekben is megmarad.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását