2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Ma van a Fogyasztók Világnapja!

A fogyasztói jogok védelmét első alkalommal John F. Kennedy amerikai elnök fogalmazta meg nyilvánosan 1962. március 15-én, melynek tiszteletére 1983 óta ezen a napon tartják a Fogyasztók Világnapját.
2019. március 15. péntek 09:22 - HírExtra
 

Kennedy elnök ezen a napon hirdette ki a négy alapvető fogyasztói jogot (a biztonsághoz, az információhoz, a választáshoz és a képviselethez való jog). Ez volt az első olyan alkalom, hogy bármely politikus ilyen alapelveket fogalmazott meg a fogyasztók védelmével kapcsolatban.

Az évek folyamán ezeknek a jogoknak száma nyolcra szaporodott, melyeket 1985 áprilisában az ENSZ közgyűlése hivatalosan is deklarált.

A nyolc fogyasztóvédelmi alapjog

1. Az alapvető szükségletek kielégítéséhez való jog. (A túlélést biztosító fogyasztási cikkekhez és szolgáltatásokhoz való hozzájutás joga.)

2. Biztonsághoz való jog. (A veszélyes termékek és eljárások ellen való tiltakozás joga, a fogyasztót védeni kell az életére és egészségére veszélyes árucikkektől és szolgáltatásoktól.)

3. Tájékoztatáshoz való jog. (Jog az információhoz, a jól informált döntéshozás, és a tisztességtelen vagy félrevezető reklámozás és címkézés elleni védelem érdekében.)

4. A különféle termékek és szolgáltatások közötti választás joga.

5. Képviselethez való jog. (Jog a fogyasztói érdekek képviseletéhez a törvényhozásban és a végrehajtásban, valamint a termékek és szolgáltatások kifejlesztésében.)

6. Jog a kártérítéshez. (Ellentételezéshez való jog, nem megfelelő minőségű fogyasztási cikk, vagy szolgáltatás esetén.)

7. Oktatáshoz való jog. (A tájékozott és tudatos fogyasztóvá váláshoz szükséges ismeretek és tudás elsajátításához való jog.)

8. Jog az egészséges és elviselhető környezetben való élethez. (Mindenkinek joga van a méltóságot és jólétet biztosító félelem- és veszélymentes környezethez.)

Időről időre felmerülnek olyan problémák, melyek egységes fellépést igényelnek európai uniós szinten is. Nemrégiben az évek óta rengeteg panaszt okozó kötelező alkatrész ellátás hiánya kapcsán kezdték el szorgalmazni az egységes előírásokat az Európai Unióban.
Forrás: FEOSZ
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását