2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Egyre több amcsi katona lesz Lengyelországban

Felgyorsul a lengyelországi amerikai katonai jelenlét megerősítése, a tervet Donald Trump amerikai elnök valószínűleg szeptember 1-jén, a második világháború kitörésének 80. évfordulóján jelenti majd be Varsóban - írta hétfőn a Rzeczpospolita című lengyel napilap.
2019. április 15. hétfő 16:36 - HírExtra
 

Washington azt jelezte Varsónak, hogy Andrzej Duda lengyel államfőt június közepén hívnák meg a Fehér Házba, hogy "megoldják az utolsó vitás kérdéseket az Egyesült Államok lengyelországi bázisainak fejlesztését illetően" - írja a lengyel kormánnyal szemben távolságtartó, jobbközép irányultságú újság, három meg nem nevezett lengyel és amerikai forrásra hivatkozva.

Amennyiben a két elnök előzetes megegyezésre jut, Trump meghirdetheti Varsóban az új amerikai katonai kezdeményezést.

A lengyel államfői hivatal csupán azt erősítette meg a Rzeczpospolitának, hogy Trump szerepel a szeptemberi megemlékezés meghívottjai között, valamint hogy Duda júniusban az Egyesült Államokba készül. A már korábban tervezett amerikai út napirendjén egyelőre gazdasági témák szerepelnek, és jelenleg a nyugati part az úti cél.

A lap szerint Trump még az őszi lengyel parlamenti választás előtt, vagyis a jelenlegi varsói kormánnyal szeretné megkötni a szóban forgó megállapodást. A varsói látogatás egyúttal megerősíthetné Trumpot az amerikai elnökválasztás idején, hozzájárulhatna az Egyesült Államokban élő népes lengyel közösség szavazatainak megnyeréséhez.

A Rzeczpospolita szerint Trump Varsóban bejelentheti majd, hogy vízummentességet adnak a lengyel állampolgárok számára, és meghirdethet fontos gazdasági kezdeményezéseket is, mindenekelőtt az energetika területén.

Duda és Trump tavaly szeptemberben írtak alá Washingtonban egy stratégiai együttműködési megállapodást. A lengyel elnök akkor szorgalmazta az amerikai katonai jelenlét megerősítését, akár egy amerikai bázis létesítésével.

A Rzeczpospolita úgy tudja, a jelenlegi amerikai fejlesztési tervek "egy hadosztály-formátumról" szólnak.

A lap már március közepén megírta: az amerikai védelmi minisztérium felajánlotta Varsónak, hogy állandóvá teszi a Lengyelországba küldött amerikai alakulatok egy részének jelenlétét.

A Lengyelországba 2017-ben, úgynevezett állandó rotációs jelleggel telepített, jelenleg összesen mintegy 4500 főt számláló amerikai alakulatok egy része - elsősorban a parancsnoki egységek, a hírszerzés, a felszerelésről és a lőszerről gondoskodó egységek, valamint a légierő is - a jövőben állandó jelleggel állomásozna az országban. A bázisok kiépítése 2-3 évet venne igénybe. Az erre vonatkozó tárgyalások viszont még 6-12 hónapig eltarthatnak - írta korábban a Rzeczpospolita.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára április elején megerősítette, hogy az észak-atlanti szövetség 260 millió dollárt szán egy, a nyugat-lengyelországi Powidzben építendő amerikai katonai raktár építésére. A nyártól építendő raktárban páncélozott járműveket, lőszert és fegyvert tárol majd az amerikai hadsereg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását