2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):
Washington új megállapodásról akar tárgyalni Iránnal - jelentette ki az amerikai külügyminisztérium iráni különmegbízottja szerdán újságíróknak Washingtonban.
2019. május 9. csütörtök 07:01 - HírExtra
 

Brian Hook kifejtette: amennyiben az amerikai kormány kidolgozza az új megállapodást, akkor azt a kongresszus elé terjeszti, hogy egyezményként ratifikálja. A különmegbízott ugyanakkor leszögezte, hogy Washington "soha nem hagyja, hogy az iráni nukleáris rezsim túszként zsarolja".

A 2015-ös többhatalmi atomalku részleges felmondását előrejelző szerdai iráni bejelentésre utalva így fogalmazott: "A rezsim ma, az egyezményből való kivonulásunk egyéves évfordulóján bejelentette, hogy szándékában áll kiszélesíteni atomprogramját. Ez ellentétes a nemzetközi törvényekkel, és nem más, mint a rezsim újabb kísérlete a zsarolásra". A diplomata arra szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy Teheránt "vonja felelősségre az atomprogramja kiszélesítésével való fenyegetőzés miatt". Leszögezte, hogy szerinte Irán "változatlanul kihívást jelent a világ békességére és biztonságára".

Brian Hook hangsúlyozta az amerikai kormány elszántságát, hogy mindenképpen megakadályozza, hogy Irán atomfegyverhez juthasson. Ennek érdekében - mint mondta - "továbbra is a maximális nyomást" gyakorolja a teheráni vezetésre, mindaddig, amíg az teljesen fel nem adja "destabilizáló törekvéseit".

Újságírói felvetésre, hogy vajon várhatók-e további szankciók Irán ellen, Hook nem zárta ki ezt. "Pótlólagos büntetőintézkedéseket ígérek, és én mindig megtartom az ígéreteimet" - szögezte le.

Az amerikai kormányzat ultimátumként értékelte Haszán Róháni iráni elnök szerdai bejelentését. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter - aki jelenleg Londonban tárgyal -"szándékoltan kétértelműnek" nevezte az iráni bejelentést. Hozzátette: az amerikai válasz megfogalmazása előtt azonban meg kell várni, hogy mit lép majd Irán az atomprogram ügyében.

Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője szerdán délután azt hangoztatta: reméli, hogy nem lesz konfliktus Iránnal, az Egyesült Államok nem akar fegyveres konfrontációba keveredni Iránnal. "Nem hiszem, hogy bárki is ilyen háborút akarna bárkivel" - fogalmazott. Hozzáfűzte, hogy az elnök "kitart határozott álláspontja mellett" ez ügyben.

Az amerikai kormány ezután újabb szankciókat jelentett be Irán ellen.

Az intézkedések, amelyeket Donald Trump elnöki rendeletben hozott nyilvánosságra, ezúttal az iráni fémipart és exporttermékeket érinti. A Fehér Ház által kiadott elnöki rendelet értelmében a szankciók mindaddig érvényben maradnak, amíg Teherán "alapvetően" nem változtat a magatartásán.
 
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását