2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Kiket molesztáltak a francia papok?

Felhívásban keresi a francia katolikus egyház a szexuális visszaélések áldozatait, akik e-mailben, levélben vagy telefonon jelentkezhetnek - közölte hétfőn Jean-Marc Sauvé, annak a bizottságnak a vezetője, amely az egyházi emberek által az 1950-es évektől napjainkig elkövetett ilyen cselekmények kivizsgálásával foglalkozik.
2019. június 4. kedd 11:28 - HírExtra
 

A francia püspöki konferencia azután döntött a független bizottság felállításáról, hogy Lyonban 2016-ban az egyházmegye több tagja, köztük Franciaország egyik legbefolyásosabb és legismertebb katolikus vezetője, Philippe Barbarin bíboros, lyoni érsek ellen is rendőrségi vizsgálat indult papi pedofília elhallgatása miatt. Az egyházi vezetőt azóta első fokon elítélték, és vissza is vonult érseki tisztségétől.

A CIASE rövidítésű független egyházi bizottságot világi ember, Jean-Marc Sauvé, az államtanács, a legmagasabb francia közigazgatási és jogi szervezet volt alelnöke vezeti. Feladata a papok és az egyházi emberek által elkövetett szexuális bántalmazási ügyek kivizsgálása az 1950-es évektől kezdve. A 22 tagú testület 2020 végére készíti el jelentését.

A bizottság első lépésként arra kér minden áldozatot és tanút, hogy jelentkezzen a bizottságánál. Ezt megteheti a Franciaországi Áldozatok Szövetségével közösen létrehozott telefonszámon - ahol szakemberek fogadják a bántalmazott emberek hívásait -, de e-mailt vagy levelet is írhatnak a bizottságnak.

A jelentkezőket ezután egy kérdőív név nélküli kitöltésére kérik, amelyet kutatók fognak kielemezni, majd meghallgatják az erre önként vállalkozó áldozatokat.

A meghallgatások célja megérteni a bántalmazottak és az elkövetők közötti viszonyt. Például azt, hogy eleinte miért nem akarnak az áldozatok beszélni a bántalmazásról, majd miért és mikor szólalnak meg mégis; az egyház hogyan kezelte ügyüket; fordult-e vagy sem - és miért - az áldozat, illetve az egyház jogi fórumokhoz egy-egy ügyben - mondta a bizottság vezetője.

A CIASE összesíti azokat az egyházi nyilvántartásokat is, amelyekben dokumentálták a szexuális bántalmazási ügyeket, valamint az igazságügyi levéltárak és az sajtóarchívumok anyagait is rendszerezi a teljesebb kép érdekében.

Az elmúlt években a katolikus egyházat megrázó pedofil jellegű szexuális bántalmazási botrányok nyomán a Ferenc pápa által májusban kiadott egyházi törvény alapján minden római katolikus pap és apáca kötelessége jelenteni, ha szexuális visszaéléseket vagy ezek eltussolására utaló lépéseket tapasztal.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását