2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Bajban a globális vegyipar

Az autóipar átalakulása, a környezetvédelmi szabályok szigorodása, és az amerikai-kínai vámháború jelentik a legnagyobb kockázatot a világ vegyiparára, ez áll az Atradius hitelbiztosító globális szektorelemzésében.
2019. augusztus 13. kedd 09:50 - HírExtra
  Mivel a kulcspiacokon, például Kínában, csökkent az autók iránti kereslet, a német autóiparban és több más ágazatban rövidebb műszakokat kellett bevezetni. Ez a magyar gazdaság autóipari kitettsége miatt a hazai vegyipari beszállítókra is negatívan hat majd. A tanulmány szerint sok műanyaggyártó vállalat hitelkockázati besorolása drámaian romolhat az egyszer használatos műanyag termékek betiltása nyomán.

Az Atradius hitelbiztosító elemzése szerint nem csak a világkereskedelemre hat katasztrofálisan az amerikai-kínai vámháború, hanem a globális vegyipart is visszavetheti. Vanek Balázs országigazgató emlékeztetett arra, hogy Kína a világ legnagyobb vegyipari fogyasztója, míg az Egyesült Államok vegyipari exportja folyamatosan nő.

„A kínai belső kereslet a világ átlaga felett bővül, az idén 4,6 százalékkal, jövőre pedig 5,3 százalékkal, rövidtávon mégis visszaesik a jövedelmezősége. Az amerikai vámok ugyanis megdrágítják a kínai műanyagjátékok vagy kémiai anyagokat is igénylő textiláruk exportját. Az amerikai vegyipar i export az idén 10 százalékkal nőtt, a Kínába irányuló amerikai kivitel növekedése ugyanakkor visszaesett. A korábbi évek kétszámjegyű bővülése után 2018-ban mindössze 2,7 százalékkal nőtt a vegyipari export.” – mondta Vanek Balázs.

Az elemzés szerint az ágazat 1-1,9 százalékkal bővülhet az Európai Unió tagországai többségében, kivéve Németországot, ahol a tavalyi 1,6 százalékos csökkenés után az idén további 1,4 százalékos visszaesés várható. A német vegyipar csökkenését egyebek mellett az autóipari kereslet megváltozása okozza, ez pedig negatívan hathat a magyar gazdaság egészére. A magyar vegyipar tavalyi, Uniós átlag feletti növekedését (7,8 százalék) például az autógyártás tette lehetővé, de az idén már csak ennél kisebb növekedés várható.

„A kereslet ciklikussága, a munkaerőhiány, vagy a Brexit mind befolyásolja az európai autóipari trendeket, és mivel a magyar autóipar exportorientált, viszont nagy a súlya a magyar gazdaságban, az autóipari visszaesést a teljes magyar gazdaságban megérezzük majd, nem csak a vegyiparban, amely nagy beszállítója az autógyáraknak.” – mondta az országigazgató.
Forrás: avantgarde
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását