2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Pozitív jelek a német gazdaságban

A várt csökkenés helyett stagnált a GfK nürnbergi gazdaságkutató intézet szeptemberre vonatkozó németországi fogyasztói hangulatindexe, miközben a fogyasztók jövedelmi és gazdasági várakozásai csökkentek, a vásárlási hajlandóság ismét emelkedett.
2019. augusztus 28. szerda 12:43 - HírExtra
 

A mintegy kétezer ember megkérdezése alapján számított mutató augusztusban 9,7 ponton állt, és szeptemberben is 9,7 ponton maradhat a Gfk előrejelzése szerint. Elemzők enyhe romlást, 9,6 pontot valószínűsítettek szeptemberre.

Egy évvel ezelőtt, tavaly augusztusban 10,4 ponton állt a hangulatindex értéke.

Az erős gazdasági ellenszelek dacára a fogyasztók hangulata stabil maradt, tartja a szilárd és erős szintet. Megteremtődtek tehát a feltételek arra, hogy a belső kereslet töltse be azt a korábban deklarált célt, miszerint fontos tartóoszlopa legyen a gyengülő német gazdaságnak a következő hónapokban. Mindazonáltal ha a munkaerőpiac veszítene stabilitásából a jövőben, és a munkanélküliség veszélye jelentősen emelkedne, a fogyasztás által hajtott gazdaság jelentősen visszaesne - figyelmeztettek a Gfk kutatói.

A felmérésben a fogyasztói hangulat alakulásának értékeléséhez használt három alindex közül a fogyasztók gazdasági kilátásokról alkotott véleményét számszerűsítő mutató jelentősen, 8,3 ponttal, mínusz 12 pontra csökkent augusztusban, ami hat és fél éves mélypontnak felel meg, és 30,6 ponttal alacsonyabb az egy évvel korábbi, 18,6 pontos értéknél.

A fogyasztók jövedelmi várakozásait számszerűsítő mutató viszont csak enyhén csökkent, 0,7 ponttal, 50,1 pontra. A mutató stabil, magas szinten áll, értéke tavaly augusztusban alig volt nagyobb, 51,5 ponton állt.

Az index vásárlási hajlandóságot számszerűsítő összetevőjének értéke 48,8 pontra nőtt augusztusban az előző havi 46,3 pontról. Egy évvel ezelőtt 54,5 ponton állt az alindex, így a jelenlegi értéke nagyon is elégedettségre ad okot.

A világgazdasági növekedés lassulása, a kereskedelmi háborúk és a Nagy-Britannia európai uniós tagságágának megszűnésével (Brexit) kapcsolatos tárgyalások egyaránt kedvezőtlenül befolyásolja a fogyasztók gazdasági kilátásokról alkotott véleményét. Az Egyesült Államokkal való kereskedelmi viták és a német exporttermékek vámfenyegetettsége, valamint a rendezetlen Brexit lehetősége mind olyan tényező, amelyek miatt a fogyasztók egyre inkább valósnak érzik, hogy a német gazdaság recesszióba süllyed. Ez első körben az exportorientált vállalatok és beszállítóik termelését vetheti vissza, ám idővel begyűrűzhet a gazdaság más szektoraiba.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását