2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Érdekességek az infraszauna használatáról

A kályhával fűtött, gőzös kabinok viszonylag újkeletűnek számítanak. Sokan úgy gondolják, hogy a hideg elleni védekezés miatt terjedtek el, de ez nem teljesen igaz. A finnek ugyanis hamar felismerték a gőzben rejlő jótékony hatásokat és ezért lett kedvelt a körükben a szaunázás.
2019. szeptember 1. vasárnap 19:31 - HírExtra
A szauna története Finnországban kezdődött. Az ott élő emberek már évszázadok óta építettek steril faházakat, amelyekben a betegek lábadozhattak, illetve a várandós anyák is ezekben hozták világra gyermekeiket. 

Valamikor a XX. században vált általánosan ismertté a módszer, napjainkban pedig már többféle szauna létezik. Az infraszauna az egyik legnépszerűbb ezek közül, nem is hiába. A néhány mikrométeres hullámhosszal rendelkező infrasugarak az emberi szem számára láthatatlanok, ugyanakkor képesek a bőrön át bejutni a testbe és ott kifejteni kedvező hatásaikat. Az alábbi összefoglalónkban bemutatjuk, hogyan tud az infraszauna pozitív befolyást gyakorolni az emberi szervezetre.

Miért érdemes időről-időre beülni az infraszaunába?



Az infrasugarak természetes módon melegítik fel a testet. A hő hatására az erek kitágulnak, ami növeli a vérkeringést, amiatt pedig felgyorsulnak az anyagcsere folyamatok. Kívülről ez izzadás formájában mutatkozik meg. Talán kevesen tudják csak, de az izzadásnak egészségmegőrző szerepe van, hiszen ilyenkor távozik a szervezetünkből a felgyűlt méreganyag egy része.

A hagyományos finn szaunával ellentétben az infraszaunát sokan elviselhetőbbnek tartják, mivel kevesebb gőz és kisebb hő keletkezik. A hölgyek egy része pedig kifejezetten fogyókúra céljából használja, ugyanis fél óra infraszaunázással akár 800 kcal is elégethető. Persze néhány alkalomtól nem kell csodát várni, de hosszútávon látható eredményeket hozhat. Ráadásul az infrasugarak esetén a fogyás után kialakuló narancsbőrtől sem kell tartani

A konfliktusokkal kísért élethelyzetek során is javasolt az infraszauna használata. Stresszoldó hatásai egyre ismertebbek és akár pár perc kezelés után sokkal nyugodtabbnak érezhetjük magunkat. A feszültség levezetésére nincs jobb és kellemesebb módszer!

Az infrasugarak bőrgyógyító erővel is rendelkeznek, segítségükkel jól látható eredményeket lehet elérni a műtéti és baleseti hegek gyógyításában is. Emellett a pattanásos, gyulladt bőrre is pozitív hatással bír. Ez pedig egyenes utat jelent az egészségesebb és szebb bőr felé. Sokan a méregdrága fiatalító szerek helyett is az infraszaunát választják, mivel a sugarak kitisztítják a bőr pólusait és regenerálják a fáradt sejteket.

Az infraszauna az élsportolók kedvelt bemelegítő eszköze is, amely csökkenti a sportsérülések kockázatát. Ugyanakkor azok számára is javasolt a szauna használata, akik munkájuk miatt rengeteget ülnek. Ez ugyanis együtt jár az izmok letapadásával, a sugarak segítenek ezeket az izmokat újra működésre bírni.

Különösen téli időszakban mindenki számára hasznos lehet a szaunázás. A hő egyfajta mesterséges lázat idéz elő, ami aktiválja és erősíti is az immunrendszert. Már néhány alkalom is egészségesebbé teheti az immunrendszert, így érdemes mindenképpen rendszeresen igénybe venni!
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását